Andere minestrone

Voor 8-9 personen:200 gram gedroogde zwartoogboontjes, nacht geweekt3 eetlepels dubbelgeconcentreerde tomatenpuree2 eetlepels olijfolie extra vergine100 gram geschrapte peen200 gram schone pompoen100 gram geschilde meiknolletje300 gram vastkokende aardappels, geschild 200 gram bloemkoolroosjes, in kleine stukken4 blokjes groentebouillon (natuurvoedingswinkel)400 gram gepelde pruimtomaten in blik, in stukjes50 gram orzo perlato (parelgort)200 gram korte soeppasta 1 grote prei (wit en lichte groen), fijngesneden2-3 handjes middelfijn gesneden gladde peterselie50 gram vers geraspte grana padanozout

Minestrone is een maaltijdsoep die Italianen maken met gedroogde of verse peulvruchten en allerlei groenten (net wat voorhanden is), dat alles aangevuld met rijst of pasta. Alleen minestrone alla Genovese krijgt in het bord wat Ligurische pesto toegevoegd, de overige versie alleen geraspte grana (harde kaas).

Bereiding: snijd de harde groenten in dobbelsteentjes van zoveel mogelijk gelijke grootte. Fruit in een grote soeppan op laag vuur de tomatenpuree samen met de olie enkele minuten om de zure smaak te verdrijven. Voeg 4 liter water en de afgegoten boontjes toe, breng ze aan de kook en laat ze in gesloten pan 30 minuten heel zachtjes koken. Voeg peen, meiknol, bleekselderij, pompoen en aardappels toe en laat dit alles 20 minuten mee koken, of tot de boontjes vrijwel gaar zijn. Verkruimel de bouillonblokjes boven de soeppan (vooral niet eerder toevoegen), voeg pruimtomaten en bijbehorend sap en parelgort toe en laat alles in gesloten pan nogmaals 20 minuten zachtjes koken. Voeg de korte soeppasta toe, draai het vuur uit en laat de pasta gaar worden in het hete vocht. Laat de soep enkele uren staan zodat de smaken kunnen besterven. Breng de minestrone weer aan de kook, roer de prei erdoor en vlak voor het serveren parmigiano en peterselie. Breng de soep pas op het laatst op smaak met zout.

FLORINE BOUCHER