Zand verlamt Beiroet

Zand verlamt Beiroet Beiroet. Aanhangers van Hezbollah blokkeren met zand en autowrakken het Tayouneh-plein, een belangrijke toegangspoort tot Beiroet. De shi’itische oppositiegroep Hezbollah heeft op diverse plaatsen in de Libanese hoofdstad blokkades opgeworpen van brandende autobanden, oude auto’s en bergen zand. De stad is lamgelegd en wegen naar zee en naar de luchthaven zijn geblokkeerd. De onrust in Beiroet begon woensdag met een door vakbonden georganiseerde staking voor meer loon. De betoging ontaardde in gewapende botsingen tussen sunnitische aanhangers van de, door het Westen gesteunde, regering en die van de shi’itische Hezbollah, die op steun van Iran kan rekenen. Bij de botsingen kwamen gisteren een moeder en haar zoon om het leven door een afgevuurde granaat. Een vrouw stierf door een verdwaalde kogel. Zeker acht mensen raakten gewond. De sunnitische leider Saad Hariri, zoon van de vermoorde ex-premier Rafiq Hariri, vroeg Hezbollah met hem samen te werken. Op televisie riep hij beide partijen op „hun vechters van de straat te halen..... om Libanon een hel te besparen”. Libanon zit al bijna anderhalf jaar in een diepe politieke crisis. De twee partijen zijn het eens over wie president kan worden, maar niet over de samenstelling van het begeleidende kabinet. Libanon heeft al sinds november 2007 geen president meer. Foto Reuters/Mohamed Azakir Sand and barricades set up by Hezbollah supporters block Tayouneh square, a main entrance to Beirut, May 8, 2008. Iranian-backed Hezbollah tightened its grip on Beirut airport on Thursday, pilling pressure on Lebanon's U.S. -backed government on the second day of a protest campaign that has triggered gun battles in the capital. REUTERS/ Mohamed Azakir (LEBANON) REUTERS

Aanhangers van Hezbollah blokkeren met zand en autowrakken het Tayouneh-plein, een belangrijke toegangspoort tot Beiroet.

De shi’itische oppositiegroep Hezbollah heeft op diverse plaatsen in de Libanese hoofdstad blokkades opgeworpen van brandende autobanden, oude auto’s en bergen zand. De stad is lamgelegd en wegen naar zee en naar de luchthaven zijn geblokkeerd.

De onrust in Beiroet begon woensdag met een door vakbonden georganiseerde staking voor meer loon. De betoging ontaardde in gewapende botsingen tussen sunnitische aanhangers van de, door het Westen gesteunde, regering en die van de shi’itische Hezbollah, die op steun van Iran kan rekenen.

Bij de botsingen kwamen gisteren een moeder en haar zoon om het leven door een afgevuurde granaat. Een vrouw stierf door een verdwaalde kogel. Zeker acht mensen raakten gewond.

De sunnitische leider Saad Hariri, zoon van de vermoorde ex-premier Rafiq Hariri, vroeg Hezbollah met hem samen te werken. Op televisie riep hij beide partijen op „hun vechters van de straat te halen..... om Libanon een hel te besparen”.

Libanon zit al bijna anderhalf jaar in een diepe politieke crisis. De twee partijen zijn het eens over wie president kan worden, maar niet over de samenstelling van het begeleidende kabinet. Libanon heeft al sinds november 2007 geen president meer.