Wijze les voor Birma

In november 1970 werd het toenmalige Oost-Pakistan, het huidige Bangladesh, getroffen door een verwoestende cycloon met enorme vloedgolven. Tussen de 200.000 en 500.000 mensen lieten het leven. De West-Pakistaanse autoriteiten reageerden uiterst traag. In december 1970 won de Bengaalse Awami Liga op verpletterende wijze de lokale verkiezingen. Eén jaar later was Oost-Pakistan onafhankelijk.

Een les voor Birma? Enkele maanden geleden waren de militairen overal, om oproer en rebellie neer te slaan. Nu zijn ze nergens te zien, terwijl er toch veel hulp verleend en puin geruimd zou kunnen worden. De Birmese junta heeft ook niet adequaat gewaarschuwd voor de orkaan Nargis, terwijl India zeer exacte informatie had doorgegeven. Hulp staat in grote hoeveelheden klaar, maar hulpverleners mogen het land niet binnen.

De ontstane situatie lijkt overigens een gouden kans voor China om zijn gedeukte olympische imago te verbeteren. Want China heeft in tegenstelling tot westerse landen echt invloed op Birma. En als dat niet gebeurt of als niet naar Chinese adviezen wordt geluisterd, dan wacht de Birmese militaire dictatuur hopelijk het lot van de West-Pakistaanse militaire dictatuur in 1970-`71 in het huidige Bangladesh.

    • Robert Jan Smits Teteringen