Volmaakt portret van een man en zijn grote droom

See You in Vegas

Regie: Maaik Krijgsman, Antoinette Beumer

€ 14,99 *****

See You in Vegas is een van de beste Nederlandse documentaires van de laatste jaren. Hij is messcherp, mooi, ontroerend en geestig. En hij is om een of andere duistere reden volkomen geflopt in de bioscoop. De dvd-release biedt film en kijker een herkansing.

Maaik Krijgsman en Antoinette Beumer hebben ’s lands beroemdste illusionist ruim twee jaar gevolgd. Net in die periode zet Hans Klok de beslissende stap naar de verwezenlijking van zijn grote droom: een show in Las Vegas. Het begint in Bolsward (je kunt zeggen wat je wilt, maar het is wel een podium, zegt Klok tegen zijn sceptische assistentes). En het eindigt inderdaad op The Strip in Vegas, met Pamela Anderson als assistente.

Wie hoopt door de film te ontdekken hoe Klok zijn trucs werken, komt bedrogen uit. Een illusionist zou dat natuurlijk nooit toelaten. De makers zijn helemaal geconcentreerd op de keuzes die Klok maakt bij het vervullen van zijn diepste ambities en de lijken waarover hij moet gaan. „Ik vond het niet moeilijk”, zegt hij over het afscheid van zijn broer/manager in een los interview in het extra-menu. Veel extra’s zijn er verder niet, maar de film geeft al zo’n volmaakt beeld van de man en zijn droom, dat niemand daarover hoeft te klagen.