VN: anderhalf miljoen Birmezen getroffen

Circa anderhalf miljoen Birmezen zijn „ernstig getroffen” door cycloon Nargis. Dat schat chef Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties John Holmes, die gisteren verder verklaarde „extreem teleurgesteld” te zijn over het gebrek aan vooruitgang bij het leveren van VN-hulp aan het gesloten land.

Het Birmese militaire regime wekt groeiende irritatie bij de internationale gemeenschap over zijn tegenwerking bij de hulp aan de slachtoffers. „De slachtoffers hebben vandaag hulp nodig. Dat hadden ze gisteren al”, zei een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN in Bangkok. In de Thaise hoofdstad neemt de frustratie onder hulpverleners toe, omdat het Birmese consulaat bijna niemand een visum verstrekt.

Als gevolg van de cycloon zijn naar schatting 23.000 mensen omgekomen. Dat aantal zal haast zeker nog oplopen. In grote delen van de Irrawaddy-delta bivakkeren slachtoffers sinds een week zonder schoon drinkwater, voldoende voedsel en een droge verblijfplaats. Het WFP meldde gisteren dat het eerste vliegtuig met hulpgoederen in Birma is geland, na twee dagen wachten op toestemming.

In Thailand kwamen gisteren de eerste Amerikaanse schepen met hulpgoederen aan. Minister van Defensie Robert Gates meldde een hulpmissie te willen beginnen, maar zei zich niet te kunnen voorstellen dat hulpgoederen worden gedropt zonder toestemming van de junta. Berichten dat een van de generaals toestemming zou hebben gegeven, werden niet door de Washington bevestigd.

Regeringen en hulporganisaties over de hele wereld hebben tot nog toe circa 40 miljoen dollar aan hulp toegezegd.

VN-chef Ban Ki-moon verklaarde gisteren pogingen te doen om in direct contact te komen met het hoofd van de Birmese junta, generaal Than Shwe. Ban zei dat hij het „tactvol” zou vinden als de junta het constitutionele referendum dat voor morgen is gepland, niet laat doorgaan. (AP, BBC, Reuters)