Van den Ende gedaagd om Zuidas-project

De Amsterdamse vastgoedonderneming Trimp & Van Tartwijk heeft bij de ondernemingskamer in Amsterdam om een onderzoek gevraagd naar wanbeleid bij het vastgoedbedrijf CHIOS van Joop van den Ende. Dat heeft het bedrijf gisteren laten weten.

Trimp & Van Tartwijk en Van Ende hebben samen het bedrijf Living City, waarmee ze vastgoedprojecten in binnen- en buitenland ontwikkelen. Een van de projecten is het bouwen van kantoren, woningen en winkels rondom het nog te bouwen Van den Ende theater aan de Zuidas in Amsterdam.

Van den Ende trok zich echter onlangs met CHIOS terug uit het bedrijf Living City, omdat twee directeuren van Trimp & Van Tartwijk verdachte zijn in het grote onderzoek van het Openbaar Ministerie naar fraude met vastgoed. Justitie vermoedt dat vastgoed van het Philips Pensioenfonds door ex-medewerkers van het pensioenfonds onder de marktprijs werd verkocht aan bevriende vastgoedhandelaren, onder wie een voormalig directeur van Bouwfonds. De waarde zou met opeenvolgende transacties kunstmatig zijn verhoogd. De winst werd verdeeld, stelt het OM.

Trimp & Van Tartwijk onderneemt nu stappen tegen Van den Ende omdat hij eenzijdig de samenwerking zou hebben opgezegd. Ze vernamen uit de media dat Van den Ende niet verder wilde. Het bedrijf van Van den Ende zou zich schuldig hebben gemaakt aan wanbeleid door het „eigenmachtig” ontslaan van personeel bij Living City en het laten verlopen van opties op bouwkavels. Trimp & Van Tartwijk wil dat de rechter deze beslissingen terugdraait, CHIOS schorst als bestuurder en een onafhankelijke derde benoemt als commissaris.

De gemeente Amsterdam trok na het terugtreden van Van den Ende het grondcontract van het project aan de Zuidas in. Daarnaast had Living City onder meer plannen voor het ontwikkelen van vastgoed rondom het Jaarbeurs-terrein in Utrecht en het bouwen van een theater-, casino-, hotel- en winkelcomplex in Maastricht. Deze plannen liggen stil.

Een woordvoerder van Joop van den Ende laat in een reactie weten dat een onderzoek van de Ondernemingskamer met vertrouwen tegemoet te zien.