U bent gewaarschuwd

Iedereen heeft het maar de hele tijd over de seksualisering van de samenleving en dat je nog geen straat kunt oversteken zonder geconfronteerd te worden met een levensgroot billboard van een gecertificeerd beroeps-lekker-ding in nauwelijks een bikini, maar wie deze week de kiosk binnenloopt, moet pas echt oppassen. Het weekblad Vrij Nederland heeft een naaktfoto van Kristien Hemmerechts op de cover. Voor wie niet weet wie dat is – het zij u vergeven, u bevindt zich in een groot gezelschap – Kristien Hemmerechts is een Vlaams schrijfstertje van in de vijftig die voornamelijk roem heeft verworven door de weduwe te worden van de slechte maar machtige dichter Herman de Coninck.

Voor haar buik houdt zij een manifest vast waarom grote mannelijke schrijvers als Nabokov, Kerouac, Updike en Coetzee ervan beschuldigd worden hun mannelijke lustgevoelens te botvieren op weerloze vrouwelijke personages. Toen begreep ik het. Dit was typisch functioneel naakt: de foto zal elke mannelijke schrijver zijn lustgevoelens ontnemen.

Het manifest zelf is minder effectief. Ze citeert wat passages uit romans van de grote schrijvers, waarin kleine breekbare kindmeisjes worden verkracht, en concludeert dat die schrijvers vieze vuile seksisten zijn. Maar die meisjes vroegen er zelf om. Het zijn tenslotte romanpersonages. Een romanpersonage hoeft maar om de hoek te komen wandelen of je kunt er bijna vanuit gaan dat er iets afschuwelijks mee zal gebeuren. Dat geldt trouwens ook voor mannelijke personages.

Misschien moet ook iemand eens iets doen tegen al die oorlog en al dat geweld in het werk van Homerus, Tolstoj en Remarque. Of wat ook schandalig is, is al die criminaliteit in thrillers. Daartegen moet iemand grondig stelling nemen. Of het dierenleed in een boek als Animal Farm. Dat is toch ten hemel schreiend?

Het is merkwaardig om mannelijke auteurs te verwijten dat zij hun mannelijke personages typisch mannelijke fantasieën toeschrijven. Ik zal wel eens een manifest schrijven tegen vrouwelijke schrijvers die hun vrouwelijke personages typisch vrouwelijke onbenulligheden laten bedenken. En reken maar dat ik naakt op de cover ga. U bent gewaarschuwd.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer