Trance met melodie hellend naar symfonica

cd trance

Armin van Buuren: Imagine

Armada ***

Het is geen schokkende vaststelling dat trance, de muzieksoort, te zien valt als voortzetting van de symfonische rock met andere middelen. Armin van Buuren, Leids tranceproducer met een academische graad, gaf al stof voor die observatie door zijn samenwerking met voormalig Genesis-zanger Ray Wilson. Het titel- annex openingsnummer van Imagine helt al helemaal over naar de symfonica: een machtig orkest en hemelbestormend gitaarwerk van stadionproporties. Hier houdt Armin het instrumentaal, maar in de meeste overige nummers horen we een legertje zangeressen. Onder anderen Jacqueline Govaert (Krezip) en Sharon den Adel (Within Temptation: er loopt ook een rechte lijn tussen symfonische rock en gothic metal) sperren de kelen op sterke staaltjes productiewerk. Daarin is meer dan ooit ruimte voor de melodie. Nu heeft Armin van Buuren wat dat betreft een betere smaak dan menige tranceproducer, en gladde bombast mijdt hij knap. Bovendien volgt er na zo’n melodieuze, beatloze uitspatting als in Never Say Never (met Govaert) toch weer een pompende baslijn over een meedogenloze groove, waarbij je de welgevulde sporthallen al uit hun dak ziet gaan.

    • Jacob Haagsma