Tanks zijn terug op Rode Plein

Over het Rode Plein rolden vanochtend voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 weer tanks en kernraketten voorbij in de jaarlijkse parade ter gelegenheid van de overwinning op Hitler-Duitsland. De parade moet Ruslands herstelde grootmacht onderstrepen. Rusland heeft onder Poetins bewind de defensie-uitgaven verviervoudigd. Het herinvoeren van de parade naar Sovjet-snit was een initiatief van oud-president Poetin.

Om tien uur stipt verscheen de open ZIL-limousine uit de dagen van de Sovjet-parades op het Rode Plein met daarin de commandant van het Moskouse garnizoen. Hij reed minister van Defensie Serdjoekov tegemoet, die van de andere pleinzijde in eenzelfde type auto kwam aanrijden. De generaal begroette de minister, waarna deze langs de opgestelde legereenheden reed om hen te feliciteren met de 63ste herdenking van de overwinning. Conform de traditie antwoordden de militairen met hoerageroep, dat als een zee over het plein golfde. Daarna begon de optocht, die met de perfectie van een klassiek ballet werd uitgevoerd.

Na de marcherende militairen, was het de beurt aan jeeps, pantservoertuigen, tanks, luchtafweerraketten en intercontinentale raketten. In de lucht volgden helikopters, bommenwerpers, straaljagers en een oud transportvliegtuig. Op de tribunes juichten honderden veteranen de troepen, tanks en vliegtuigen toe.