Snelle sauzen bij asperges

Voor de Hollandaise:2 eidooiers100 gram roomboter2 eetlepels witte wijn- of dragonazijnsnufje zout en witte peperVoor de Béarnaise:2 eidooiers2 theelepels dragonazijn1 eetlepel watersnufje zoutversgemalen peper100 gram roomboter1 eetlepel crème fraîche1 eetlepel fijngehakte dragon1 eetlepel fijngehakte kervel

De klassieke manier om Hollandse asperges te eten is met gesmolten boter, nieuwe aardappeltjes en mooie plakken ham. Kies mooie dikke, rechte asperges uit die er fris uitzien en niet het uiterlijk van een dorre tak hebben. AA of AAA asperges verdienen de voorkeur.

Snijd een stuk van de onderkant en schil de asperges, van de kop naar beneden, niet te zuinig. Schil ze aan de onderkant iets dikker dan bij het kopje.

Voor 4 personen wordt 2 kilo asperges gekocht. De kooktijd, tussen de 15 en 25 minuten, is afhankelijk van de dikte van de asperges. Kook ze beetgaar en laat ze goed uitlekken. Leg ze daarna in een schaal op een schoon servet.

Twee recepten voor snelle sauzen. De eerste saus is de klassieke Hollandaise die in een foodprocessor/keukenmachine of blender wordt gemaakt. Klop de eidooiers los met de azijn, het zout en de peper. Smelt de boter in een steelpan tot die schuimig wordt. De boter mag niet bruin worden. Giet bij kleine beetjes tegelijk terwijl de machine aanstaat de hete boter bij de dooiers. Schep de lobbige saus in een warme kom.

De tweede – Béarnaise –saus: klop de eidooiers met de azijn, het water en peper en zout in de machine en voeg de gesmolten hete boter toe. Schep de lobbige saus in een kom en klop de dragon, kervel en crème fraîche erdoor. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Deze sauzen kunnen ook gegeten worden bij beetgaar gekookte groene asperges.

Anne Scheepmaker

Morgen: Andere minestrone

    • Anne Scheepmaker