Selectie Theater & Dans

Telemachos

Alle marathon-voorstellingen van Odysseus van Toneelgroep De Appel zijn uitverkocht. Een plaats op de wachtlijst biedt hoop, of een bod op marktplaats.nl, en anders de praatavonden die de groep rond de voorstelling houdt. Zoals op 15 mei de Telemachos-avond, over de zoon van Odysseus, over de wannabe-held die in de schaduw van zijn vader leeft. Freddy Decreus van de Universiteit Gent vertelt over de tragiek van de jonge held, en de Zuid-Afrikaanse theatermaker Mike van Graan vertelt over eer en identiteit bij jongeren in Zuid-Afrika. Voertaal is Engels. 15 mei Appeltheater, Scheveningen. Inl www.toneelgroepdeappel.nl of 070-3502200.

Angels in America

Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America , waarin schrijver Tony Kushner de aidsepidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Daarbij is het een wijs drama over eenzame mensen die zich aan elkaar vastklampen. De grote gevoelens laat regisseur Ivo van Hove lekker ingeleefd spelen. Engelen en David Bowie begeleiden de worstelenden. Tournee t/m 31 mei. Inl 020- 5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl.

Stillen

Lotte van den Berg herneemt haar zwijgzame voorstelling Stillen, typerend voor haar Theater van het Zijn. Stillen (Duits voor borstvoeden en troosten) gaat over lichamen die in onrust zijn en gestild moeten worden. Op serene wijze laat zij de basisbehoeftes van het lijf zien: aanraking, intimiteit, samen zijn. De spelers staan op een vloer van 30.000 Poolse stukjes glycerinezeep. Tournee t/m 17 mei. Inl www.toneelhuis.be.

Romeo en Julia

Het Nationale Ballet is op tournee met Rudi van Dantzigs ballet Romeo en Julia. Van Dantzigs veertig jaar oude ballet is verrassend sociaal en psychologisch. De choreograaf baseerde zich op de Kirov-versie van Leonid Lavroski uit 1940. Het orkest Holland Symfonia speelt de gelijknamige muziek van Sergej Prokofjev live. Tournee t/m 24 mei. Inl www.het-ballet.nl

Naar Damascus

Toneelgroep Amsterdam verrast met Naar Damascus van August Strindberg, een zwaar symbolistisch stuk met positieve christelijke boodschap. Dankzij de strakke regie van Pierre Audi en het lichte spel van Jacob Derwig wordt de nachtmerrie nergens zompig, en de boodschap niet klef. Tournee t/m 24 mei. Inl 020- 5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl

Inside Out

Mug Met De Gouden Tand speelt de relatiekomedie Inside Out, over het lesbische stel Hedwig en Titia, dat in crisis geraakt doordat Hedwig maandenlang in bed blijft liggen met een Ayaan Hirsi Ali obsessie. Joan Nederlof en Lineke Rijxman spelen op onvergetelijke wijze het kibbelende stel. Tournee t/m 7 juni. Inl www.mugmetdegoudentand.nl

Ashton Brothers

Vier muzikale clowns van de Ashton Brothers gebruiken variété als aanleiding voor absurdistische slapstickacts. In Charlatans, A Medicine Show doen ze hilarische nummers in rolstoelen. Tournee t/m 21 juni. Inl 0900-9203 of www.ashtonbrothers.nl.

Hotel Midlife