Selectie Kinderen

Baarn

Vlotten bouwen, koemelken, eetbare planten zoeken, natuurpoëzie schrijven met Monique Hagen en in de huid van een boswachter kruipen. Tweede Pinksterdag kunnen ouders en kinderen spelenderwijs de geheimen van natuur en cultuur ontdekken in de moestuin, boerderij en het landgoed van Kasteel Groeneveld. Buitenspeelplaats 12 mei van 10u30-17u in Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, Baarn. Programma op: www.kasteelgroeneveld.nl

Leiden

In Japan wordt begin mei Kodomo no Hi gevierd, een nationale feestdag die helemaal in het teken staat van de kinderen. Het Sieboldhuis brengt dit feest op 11 mei een beetje naar Nederland. Kinderen worden uitgenodigd om in het museum kimono’s te passen, aan de slag te gaan met kalligrafie of via een speurtocht op zoek te gaan naar de geheimen van Philipp Franz von Siebold, die van 1823-1829 op het Japanse eiland Deshima planten en zaden verzamelde en naar Nederland stuurde. Iedereen van 6 t/m 12 jaar kan gratis deelnemen aan dit programma van 14-17u. Res 071-5125539 of info@sieboldhuis.org. SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden.

Den Haag

Smullen van schilderijen? Dat kan in het Mauritshuis tijdens de expositie Ode aan Coorte over de 17de eeuwse stillevenschilder Adriaen de Coorte. Iedereen die zijn perziken, druiven, aardbeien en abrikozen ziet loopt het water in de mond. In een workshop, woensdag 14 mei, wordt eerst de expositie bezocht en daarna in het atelier een stilleven gemaakt. Ter inspiratie staan daar kommetjes met fruit klaar om na te schilderen en...om van te snoepen. Wo 14 mei, 13u30, deelname € 5 in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Res www.mauritshuis.nl

's Heerenberg

Het is een middeleeuwse huurtroep, de compagnie van Cranenburgh, die te vuur en te zwaard zal proberen het Huis Bergh in te nemen. Voor het eerst sinds eeuwen zal het kasteel weer een belegering doormaken. Kinderen kunnen deelnemen aan een veldslag. Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, ‘s-Heerenberg. Za 10, zo 11 en ma 12 mei van 11–17u. Entree €5. Inl www.huisbergh.nl

Den Haag

Dikkie Dik, de dikke oranje kater is 30 jaar geworden en viert dat zaterdag 10 mei om 15u op de kinderboekenafdeling van Selexyz Verwijs, Passage 39, Den Haag. Schrijfster en illustrator van de boekjes, Jet Boeke, viert haar zestigste verjaardag. Ze zal voorlezen, tekenen en signeren en Dikkie Dik zelf is er ook bij! Inl 070-3114848

Eindhoven

De Vikingen komen! Rond het jaar 900 werd deze kreet vaak gehoord en of de Vikingen nu net zo bloeddorstig zijn als vroeger kunnen bezoekers zelf ervaren op 10, 11 en 12 mei tijdens Help! De Vikingen komen in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven. Er is een Vikingmarkt, waar wapens, sieraden, kleding, hout en lederwaren worden verkocht, ambachtslieden geven demonstraties en in de Arena is er elke dag om 14u een spectaculaire demonstratie van oude vechttechnieken. Op Moederdag (11 mei) mag ieder betalend kind gratis zijn of haar moeder meenemen. Op 10, 11 en 12 mei van 10-17u Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven, Boutenslaan 161. Inl www.HOMEindhoven.nl

Boerderijdag

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf kinderen niet weet ‘hoe melk gemaakt wordt’. Op de Campina Open Boerderijdag, 12 mei, worden kinderen daarom actief bij het leven op de boerderij betrokken. Zo'n 55 boeren openen hun deuren voor nieuwsgierig publiek. Van 10-16u kunnen kinderen meedoen met allerlei activiteiten. Inl www.campina.nl.