Selectie Film

Into the Wild

Chris McCandless noemde zichzelf een ‘extremist’. Als net afgestudeerde 22-jarige liet hij alles en iedereen achter, om uiteindelijk moederziel alleen neer te strijken in de ruige natuur van Alaska. Into the Wild geeft een oprecht en soms aangrijpend portret van de jongeman. Om in de film mee te kunnen gaan, helpt het om de romantische kijk van regisseur Sean Penn op de jeugd en de natuur te delen. Maar ook voor wie sceptischer is ingesteld, valt er nog genoeg te bewonderen aan de film. Regie: Sean Penn. Met: Emile Hirsch. In 23 bioscopen.

No Country for Old Men

Weergaloze moderne western van de Coen-broers, een revanche op de middelmatige films die ze hiervoor maakten. In een woestijn op de grens van Texas en Mexico treft een Vietnam-veteraan een stapel lijken aan: bende-oorlog. Hij vindt ook een koffertje met dollars en dat neemt hij mee. Regie: Joel en Ethan Coen. Met: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin. In: 9 bioscopen

Morrison krijgt een zusje

De 5-jarige Morrison (Tobias Lamberts) krijgt een zusje, maar of hij daar blij mee moet zijn? De hoogzwangere moeder (Bracha van Doesburgh) moet op bed liggen, de vader (Barry Atsma) heeft veel werk in zijn garagebedrijf. Het is mooi om te zien hoe Morisson de grote veranderingen die komen, opneemt in zijn fantasiewereld, zodat hij greep op zijn leven kan krijgen. Morrison krijgt een zusje is een charmante en vertederende (voor ouders), spannende (voor de kinderen) en grappige (voor beiden) film naar een scenario van Sjoerd Kuyper, schrijver van vele kinderboeken. In 85 bioscopen.

Peur(s) du noir

Zes toonaangevende striptekenaars en animatieduo’s werden door de hippe Franse studio Prima Linea gevraagd hun kinderdromen van vlak voor het slapen gaan in inktzwart en bleekwit te verbeelden. Daarna gaf artistiek directeur Etienne Robial aan de Italiaanse typograaf Pierre di Scullio de opdracht er met zijn abstracte animaties een soort raamvertelling omheen te bouwen. Peur(s) du noir heeft de associatieve logica van een droom, met spinnen en wolven en handen die opdoemen in de nacht. In: Plaza Futura, Eindhoven.

La graine et le mulet

Een weergaloze film over een familie van Noord-Afrikaanse komaf in Marseille, die niet over het geloof gaat. Als het woord God al valt, dan alleen in de bijna profane uitdrukking inch’allah – god geve ’t. Twee zaken zorgen ervoor dat La graine et le mulet een van de mooiste films van de afgelopen jaren is: de stilering in de regie en het spel van de acteurs. Regie: Abdellatif Kechiche. In 5 bioscopen.

Shine a Light

Regisseur en muziekliefhebber Martin Scorsese maakte een film over de Rolling Stones. Hij doorspekte een sublieme registratie van een Stonesconcert in het Beacon Theatre in New York (2006) met interviews met de bandleden. Shine A Light toont de Rolling Stones op hun best: een pompende bluesband met een prettig ordinair randje. Regie: Martin Scorsese. In 4 bioscopen

Dunya & Desi

Regisseuse Dana Nechushtan en schrijver Robert Alberdingk Thijm pakten de draad weer op met Dunya en Desi op het moment dat de twee pubervriendinnen bijna jonge vrouwen zijn geworden. De Marokkaanse Dunya zit in de collegebanken en de hoogblonde Desie zit op de voorbank van een te krap lesautootje te foezelen met haar rij-instructeur. Een feel good movie. In 34 bioscopen.