Rijkaard weg bij Barcelona

Frank Rijkaard vertrekt na dit seizoen als coach bij FC Barcelona. Dat maakte voorzitter Joan Laporta gisteren bekend. Rijkaard wordt opgevolgd door oud-voetballer Josep Guardiola.

Rijkaard leidde Barcelona naar twee landstitels, in 2005 en 2006. In dat laatste jaar veroverde de geboren Amsterdammer met zijn club ook de Champions League. De afgelopen twee jaar won Barcelona geen prijzen meer. De 45-jarige Rijkaard was sinds 2003 in dienst van de Catalaanse club. Hij had nog een doorlopend contract tot 2009.

Het bestuur van Barcelona vergaderde gisteren ruim vier uur over de tegenvallende resultaten dit seizoen en over de positie van Rijkaard. Uiteindelijk werd besloten na dit seizoen afscheid van hem te nemen. „We waarderen het uitstekende werk en gedrag van Rijkaard”, aldus Laporta. „Deze trainer heeft geschiedenis geschreven in Barcelona.”

Rijkaard gaat vooral de geschiedenis in als de tweede coach die Barcelona de belangrijkste Europese beker bezorgde. Johan Cruijff ging hem in 1992 voor. Mede op voorspraak van de legendarische nummer veertien tekende Rijkaard in de zomer van 2003 een vierjarig contract bij Barcelona.

De aanstelling van de oud-voetballer was verrassend. Hij bereikte als bondscoach met het Nederlands elftal weliswaar de halve finale van Euro 2000, als clubtrainer schreef hij alleen geschiedenis door met Sparta naar de eerste divisie te degraderen.

Rijkaard, die Henk ten Cate als assistent in Barcelona verkoos, stapte op het juiste moment binnen bij de club. De Joegoslaaf Radomir Antic had zojuist het seizoen met een zesde plaats afgesloten. Barcelona snakte naar eerherstel. Rijkaard kreeg de tijd, het geld en de spelers om een ‘nieuw’ Barça te ontwikkelen. Ronaldinho kwam, Lionel Messi brak door en een jaar later verhuisden ook Samuel Eto’o en Deco naar Camp Nou. Rijkaard werd in zijn eerste seizoen bij Barcelona tweede. Het was de aanzet tot twee topjaren, met twee landstitels en het winnen van de Champions League.

Assistent Ten Cate koos in 2006 voor de functie van hoofdtrainer van Ajax. Ook Rijkaard besefte dat hij met Barcelona eigenlijk alleen maar slechter kon presteren. Toch verlengde hij zijn contract tot de zomer van 2009.

Maar voor het eerst in zijn periode bij Barcelona oogde Rijkaard afgelopen seizoen vaak vermoeid. De eerste grijze haren op zijn hoofd stonden symbool voor een periode van veel zorgen. Sterspeler Ronaldinho kon de weelde van vedette niet meer dragen. Hij dook steeds vaker op in het nachtleven van Barcelona en had veel last van blessures. Eto’o en Messi waren ook lange tijd geblesseerd en Thierry Henry was wegens privéomstandigheden nog maar een schim van de topspits van Arsenal.

Real Madrid profiteerde van de problemen bij de aartsrivaal. Zelfs Villarreal presteerde dit seizoen in de competitie constanter dan Barcelona. Ook de Champions League was niet de gewenste reddingsboei voor een verloren seizoen. Manchester United was in de halve finale te sterk. Rijkaard zelf wilde van geen opgeven weten. Maar het bestuur van Barcelona vond het beter dat de coach een jaar eerder dan gepland vertrekt. (ANP)