`Oranje kaart` van Tweede Kamer blijft een kans maken

Rotterdam. De 27 nationale parlementen in de Europese Unie gaan voorstellen van de Nederlandse Tweede Kamer om hun invloed in Europa te vergroten ”serieus onderzoeken”. Dat besloten zij deze week in Slovenië tijdens een halfjaarlijkse bijeenkomst. Het parlement van komend EU-voorzitter Frankrijk heeft toegezegd dat het de samenwerking van de nationale parlementen tijdens het Franse voorzitterschap wil versterken. De mogelijkheid hiertoe is op aandringen van Nederland opgenomen in het nieuwe EU-verdrag. Premier Balkenende roemde dit als Nederlands onderhandelingssucces. Als meer dan de helft van de nationale parlementen bezwaar heeft tegen een voorstel van de Europese Commissie kan een `oranje kaart` worden getrokken. Indien het dagelijks EU-bestuur het voorstel dan toch handhaaft, kunnen de parlementariërs hun ministers in de ministerraad dwingen de plannen af te wijzen. De Nederlandse Kamerleden Luuk Blom (PvdA) en Han ten Broeke (VVD) hebben na gisteren goede hoop dat er daadwerkelijk een `oranjekaartprocedure` wordt ingesteld.