Nipkow voor ‘Van Dis in Afrika’

Adriaan van Dis krijgt de Zilveren Nipkowschijf voor zijn documentaireserie Van Dis In Afrika (VPRO). De Nipkowschijf wordt jaarlijks toegekend door radio- en televisiejournalisten van dagbladen en tijdschriften. „De reeks wordt bekroond vanwege de betrokkenheid en het mededogen van presentator Adriaan van Dis en regisseur Hans Pool voor de gecompliceerde werkelijkheid in Afrika”, liet de jury weten. De serie werd uitgezonden door de VPRO.

Een eervolle vermelding ontvangt de serie Sexy, eveneens van de VPRO, waarin Menna Laura Meijer diverse jongeren met open blik ondervroeg over verliefdheid en seksualiteit. De Zilveren Reiss-microfoon voor het beste radioprogramma gaat naar Langs de lijn van de NOS. „Vooral voor de bewonderenswaardige uitzendingen waarin vorig jaar en dit jaar de zinderende ontknoping van het Eredivisievoetbal live in de huiskamers werd gebracht”, schrijft de jury. Holland Doc krijgt de Zilveren Prichettprijs voor de beste multimediale prestatie. Holland Doc is een project van VPRO, NPS, IKON en HUMAN. De jury prijst de geïntegreerde, crossmediale samenbundeling van tv-programma’s, radioprogramma’s, de website en het gelijknamige digitale themakanaal.

Adriaan van Dis won eenmaal eerder de Nipkowschijf, in 1986, voor zijn literaire talkshow Hier is... Adriaan van Dis. „Momenteel is Adriaan in Toronto voor een congres. Hij loopt daar aardig vrolijk rond”, zegt regisseur en cameraman Hans Pool. De programmamaker noemt de toekenning van de Zilveren Nipkowschijf fantastisch. „Het zoemde wel rond, maar Adriaan zei altijd dat we nergens op moesten rekenen. Nu zijn we zeer verheugd.”

Hij vervolgt: „Wat ik fantastisch vind, is dat we zeven keer vijftig minuten zo’n land mochten belichten. Wie mag dat nog tegenwoordig, in een tijd waarin kijkcijfers regeren en kijkers door sommige amusementsprogramma’s als debielen worden behandeld. Gelukkig is er weer behoefte aan documentaires die de diepte in gaan. ” (ANP)