Nieuwe deadline voor België: 15 juli

IMG_0692.JPGHeel af en toe denk ik: was ik maar tv-journalist. Gisteren bijvoorbeeld, toen er in de Belgische Kamer werd gesproken over BHV. Het leverde interessante televisie op. Nu is het Belgische parlement altijd wel wat rumoeriger dan het Nederlandse. Maar gisteren werd er uitzonderlijk veel geroepen, geschreewd en af toe zelfs gescholden. Gerolf Annemans (Vlaams Belang) noemde Bart Somers (Open VLD, de partij van Guy Verhofstadt) bijvoorbeeld ,,zakkenwasser.”

Ik zal hier niet proberen uit te leggen wat BHV is (voor de niet-Vlaamse lezer: kijk hier). Laten we alleen zeggen: er is een probleem waarover Vlaamse en Franstalige politici het heel erg oneens zijn. Zo oneens dat ze de afgelopen gelopen maanden nog niet konden beginnen aan onderhandelingen om een oplossing te vinden. ,,Er is de afgelopen 11 maanden zelfs nog geen vijf minuten onderhandeld over de inhoud”, zei Peter Vanvelthoven (SP.A, een socialist) gisteren. Er werd alleen onderhandeld over een procedure om de onderhandelingen uit te stellen.

Gisteren dreigde het onderwerp toch op de agenda van de Kamer te komen. Dreigde, want de Franstaligen hebben allerlei wettelijke mogelijkheden om te voorkomen dat er over gestemd wordt. Iedereen wist dat ze die mogeijkheden gingen gebruiken. Maar dat wilden ze pas doen nadat de Vlamingen BHV op de agenda hadden gezet. Kunt u het nog volgen? Ter geruststelling zei politicoloog Carl Devos gisteren: ,,Dit is voor een voor een gewone sterveling niet meer te volgen.”

Maar het was mooie tv. Sommige parlementariërs zeiden gisteren het ook niet meer te snappen, toen er gestemd werd over de agenda. Ze begonnen luid te roepen tegen voorzitter Herman Van Rompuy dat hij moest stoppen met het eletronische stemmen, zo lang niet duidelijk was waarover die stemming ging. Maar Van Rompuy reageerde niet. Het resulaat was: BHV werd pas besproken na middernacht, toen de meeste Belgen al naar bed waren.

Peter Vanvelthoven: ,,Dit is bedrog. Dit is niet ernstig. En ik denk dat de mensen dat stilaan doorhebben.”
Jean-Marie Dedecker (van de gelijknamige lijst Dedecker): ,,Dit is een vlooiencircus.”

De mooiste omschrijving die ik vandaag ergens las was ,,crisette”, een crisisje. Maar de associatie met operette is natuurlijk ook niet ver weg. Resultaat van twee weken crisis: er is nog geen oplossing voor BHV. De sfeer lijkt verslechterd voor onderhandelingen over de door Vlamingen gewenste ‘staatshervorming’, het andere grote probleem. De volgende deadline is 15 juli.

En Leterme? Die bladerde in het boek dat hij zojuist had gekregen van mijn Volkskrant-collega Bart Dirks (links op de foto). Dat heet: ’België bestaat’. Wie wat van België wil snappen kan beter dat boek lezen dan naar de tv kijken.

    • Jeroen van der Kris