Melodieuze trance van Armin van Buuren

cd trance Armin van Buuren: Imagine Armada ***--

cd dance

Armin van Buuren: Imagine ***

Het is geen schokkende vaststelling dat de muzieksoort trance te zien valt als voortzetting van de symfonische rock, maar dan met andere middelen. Armin van Buuren, Leids tranceproducer met een academische graad, gaf al stof voor die observatie door zijn samenwerking met voormalig Genesis-zanger Ray Wilson. Het openingsnummer Imagine helt al helemaal over naar de symfonica: een machtig orkest en hemelbestormend gitaarwerk van stadionproporties. Hier houdt Armin het instrumentaal, maar in de meeste overige nummers horen we een legertje zangeressen. Onder anderen Jacqueline Govaert (Krezip) en Sharon den Adel (Within Temptation – geen wonder: er loopt ook een rechte lijn van symfonische rock naar gothic metal) sperren de kelen op sterke staaltjes productiewerk. Daarin is meer dan ooit ruimte voor de melodie. Nu heeft Van Buuren wat dat betreft een betere smaak dan menige tranceproducer, en gladde bombast mijdt hij knap. Bovendien volgt er na zo’n melodieuze, beatloze uitspatting als in Never Say Never (met Govaert) toch weer een pompende baslijn over een meedogenloze groove, waarbij je de welgevulde sporthallen al uit hun dak ziet gaan.

    • Jacob Haagsma