Loesje heet in Kosovo ook Loesje

Vijf Nederlandse studenten delen vandaag in de Kosovaarse hoofdstad Pristina ‘Loesje-slogans’ uit. Hilko Blok is een van hen. De afgelopen week reisden de Nederlandse jongeren, onder begeleiding van vredesorganisatie IKV Pax Christi, met jongeren uit Kosovo en Servië door Kosovo. Zij spraken met onder meer de vicepremier over identiteit en etnische scheiding.

Hoe heet Loesje in het Albanees?

„Gewoon Loesje. Maar ik denk niet dat ze die naam zullen kennen.”

Wat vind jij een geslaagde slogan?

„Wij hebben posters gemaakt met algemene thema’s en posters die ingaan op de situatie in Kosovo, bijvoorbeeld de etnische enclaves. Zo is er een poster met de tekst: ‘Ik hou van mijn enclave. Ze zeggen dat vogels van hun kooi gaan houden’. Ik hoop dat het uitdelen van de posters reacties en gesprekken oplevert.”

Je bent nu in Mitrovica, de stad die verdeeld is in een Albanees en een Servisch deel. Is heel Kosovo zo verdeeld?

„Ik loop net de brug over naar het noorden van de stad. Dat is indrukwekkend, want er staan soldaten en voor de Serviërs uit onze groep is dit te gevaarlijk. Ook hebben wij tijdens de reis wij veel discussies, met elkaar en met de gesprekspartners. We begrijpen elkaars standpunten daardoor beter, maar alles ligt wel heel ingewikkeld. Zo zijn er in onze groep al verhitte en erg persoonlijke discussies gevoerd over de vraag wie er het eerst in Kosovo was, de Serviërs of de Albanezen. Daar kom je nooit uit.”

    • Dolf de Groot