Korea

Een schitterend boek, schrijft Jan Blokker over The coldest winter. America and the Korean war van David Halberstam (Boeken, 02.05. 2008). Helaas, in zijn bespreking staan nogal wat fouten. Zo laat Blokker president Franklin D. Roosevelt in 1944 doodgaan terwijl FDR in 1945 (12 april) stierf. `Hij zou meteen al in 1952, zonder veel succes een gooi doen naar het Witte Huis,` schrijft Blokker over Douglas MacArthur. De vijf-sterren generaal deed echter vier jaar eerder, in 1948, een vergeefse poging president te worden - in 1952 was MacArthur, wegens insubordinatie, al lang door Truman met pensioen gestuurd.

Even verwarrend is de bewering dat Roosevelt MacArthur van het opperbevel in het Verre Oosten zou hebben ontheven. MacArthur dolf op de Filppijnen inderdaad het onderspit tegen de Japanners; in maart 1942 was hij, in Australië, dankzij Roosevelt alweer Supreme Allied Commander of Allied Forces in the Southwest Pacific Area.

Over de Koreaanse Oorlog beweert Blokker dat hij aan de geschiedenis `waarschijnlijk even weinig heeft afgedaan als toegevoegd` en door het laatste boek van Halberstam eindelijk niet langer kan worden vergeten of verdrongen. Voor zogeheten beroepshistorici zijn dat op z`n zachtst gezegd boude beweringen. Het Koreaanse conflict is bijvoorbeeld van doorslaggevend gewicht geweest voor de uitbreiding van de Koude Oorlog naar het Verre Oosten. In de bespreking lezen we: `Korea` was eigenlijk een oorlog die al uit de tijd was toen hij begon`.

    • A. Lammers