Komt bekend voor, is het niet

cd pop

Steve Wynn: Crossing Dragon Bridge Blue Rose ****

De Amerikaanse singer-songwriter Steve Wynn (48) is de laatste jaren geliefder in Europa dan in zijn eigen land. Hij tourt nauwelijks in Amerika, maar speelt hier jaarlijks. Nu heeft Wynn voor het eerst een cd opgenomen in een Europees land, te weten Slovenië. Op uitnodiging van Chris Eckman – die ooit in The Walk-abouts speelde – zat hij in Ljubljana twee weken in Eckmans studio, en vernoemde het resultaat naar de brug die hij dagelijks overstak. Crossing Dragon Bridge is een doorbraak in Wynns oeuvre. Op zijn eerdere solo-platen domineerde de gruizige garagestijl, maar in Ljubljana speelde hij met een orkest over een basis van akoestisch gitaar. Dat leidde tot een voor Wynn tot nog toe ongekend gesoigneerde stijl die bij zijn streng gedragen zang goed past. Wynn schrijft liedjes die onmiddellijk bekend voorkomen, zonder voor de hand liggend te zijn. De duistere elegantie van de instrumentaties, en de barsten in zijn stemgeluid, maken Wynn nu tot de statige ‘elder statesman’ van zijn generatie.

    • Hester Carvalho