Karzai onderzoekt klacht arrestanten

De Afghaanse president Karzai gaat de klachten onderzoeken van drie gevangenen die door Nederlandse militairen zijn overgedragen aan de geheime dienst van Afghanistan. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft dit gisteren in Kabul verklaard tegenover persbureau ANP. De minister bezoekt Afghanistan momenteel.

De drie gevangenen hadden aan personeel van de Nederlandse ambassade verteld dat ze door de geheime dienst waren geslagen, zo blijkt uit documenten die deze krant vorige week openbaarde.

Verhagen zei gisteren in Kabul dat er geen sprake is van „ernstige misstanden”. Dat schreef hij in begin dit jaar ook aan de Tweede Kamer. De klachten over het slaan werden echter niet gemeld in zijn brief. CDA, GroenLinks en D66 hebben opheldering gevraagd.

Verhagen wil het toezicht op de behandeling van gevangenen in Uruzgan uitbreiden. Zo wordt er gekeken of de mensenrechtenorganisatie AIHRC een kantoortje in de provinciehoofdstad Tarin Kowt kan openen.

De minister zei tegen het ANP onder ogen te zien dat de omstandigheden in de Afghaanse gevangenissen „erbarmelijk” zijn. Hij stelt daarom 1,3 miljoen euro beschikbaar om samen met Groot-Brittannië en Canada een gevangenis in Kabul op te knappen. De gevangenis moet plaats bieden aan 400 gedetineerden die door de geheime dienst NDS opgepakt zijn.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het de bedoeling dat de gevangenis in april volgend jaar gereed is. Plannen van de NAVO-partners voor een dergelijke gevangenis in Kandahar liepen eerder op niets uit.