Kabinet Berlusconi: 21 ministers onder wie vier vrouwen

Rome. In recordtijd van 24 dagen heeft Silvio Berlusconi zijn derde kabinet geformeerd. President Giorgio Napolitano beëdigde hem gisteren als premier van het 62ste Italiaanse kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. ”Hij heeft een regering geboetseerd naar zijn evenbeeld en gelijkenis”, schrijft Corriere della Sera. ”Een man alleen aan de macht”, aldus La Repubblica. Volgende week presenteert Berlusconi zijn programma in het parlement. In totaal komen er 21 ministers. De gemiddelde leeftijd ligt met 50 jaar voor Italiaanse begrippen laag. Vier vrouwen maken deel uit van de ministersploeg. Berlusconi heeft meer dan ooit politieke vertrouwelingen gekozen, waardoor zijn macht extra groot zal zijn en hij interne conflicten hoopt te voorkomen. Enkele oude bekenden keren terug. Zo wordt Europees Commissaris Franco Frattini opnieuw minister van Buitenlandse Zaken. Berlusconi zei gisteren: ”Ik heb honderd dagen om te voorkomen dat de Italianen in hun verwachtingen worden teleurgesteld en vijf jaar om Italië te veranderen.” Lukt hem dat niet, dan kan hij dat alleen zichzelf verwijten, aldus diverse kranten gisteren.