Junta Birma wil hulp zelf verspreiden

Het militair gezag in Birma wil uitsluitend hulpgoederen uit het buitenland binnenlaten en geen hulpverleners. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet vanochtend in een verklaring weten dat het land „op het moment niet in de positie is om reddings- en informatieteams uit andere landen te ontvangen”.

De junta zegt dankbaar te zijn voor de hulpgoederen, maar die zelf te willen distribueren in de getroffen gebieden. Daar hebben naar schatting 1,5 miljoen Birmezen die zijn getroffen door cycloon Nargis voedsel en onderdak nodig. Gisteren stuurde het leger een VN-vliegtuig met energierijke biscuits terug omdat er een reddingsteam en media aan boord zouden zijn die geen toestemming hadden om Birma binnen te komen. Elf andere vliegtuigen met hulp zijn inmiddels wel aangekomen.

De verklaring van het Birmese ministerie komt na een oproep van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties om de grenzen te openen voor buitenlandse hulp en de visumplicht voor VN-hulpverleners op te schorten. Ook liet Ban gisteren weten dat het „verstandig” zou zijn als het Birmese leger al zijn capaciteit inzet voor de hulpverlening en het referendum over een omstreden ontwerpgrondwet – gepland voor morgen – uitstelt. Vanochtend riep de junta burgers nog op hun „vaderlandse plicht te doen” en morgen vóór de grondwet te stemmen.

Nu internationale hulp uitblijft, vrezen waarnemers voor een humanitaire ramp. Volgens berichten uit de zwaar getroffen Irrawaddy-delta zijn complete dorpen weggevaagd en ligt het water vol met opgezwollen lijken van mensen en dieren. Boer Tei Lin in het dorp Bo Thin zei afgelopen week honderden lichamen te hebben gezien, vele al in verregaande staat van ontbinding. Het dodental door de ramp blijft onzeker: Birmese staatsmedia spreken van 22.997 doden en 42.019 vermisten. Maar volgens Amerikaanse diplomaten in Rangoon kan het dodental wel boven de 100.000 liggen. (AP, Reuters)

Filmpjes van de situatie in Birma zijn te zien op english.dvb.no.