Internet Weblog van de dag

An elderly woman cries at Moscow's Tomb of the Unknown Soldier on May, 8 2008. Russia will celebrate Victory Day marking the end of WWII on May 9. AFP PHOTO / MIKHAIL POCHUYEV AFP

Dodenherdenking. Op zijn weblog Moskou schrijft correspondent Michel Krielaars over zijn leven in de Russische hoofdstad: ‘Omdat in Rusland de doden van de Tweede Wereldoorlog werden herdacht, ging ik op de thee bij mijn oude vriendin Aleksandra Aleksandrovna. Ze is 88 jaar oud, nog altijd mooi, gepensioneerd laborante, veteraan van die oorlog, weduwe van die oorlog - haar man sneuvelde aan het front in 1944. Ze moet rondkomen van 3.000 roebel per maand, die ze aanvult door de slaapbank in haar eenkamerappartement te verhuren aan het kindermeisje van haar voormalige buren. Ook heeft ze nog een dochter van negenenzestig, maar die kijkt nooit naar haar om. „En mijn kleinzoon van vijfendertig is aan de drank”, zegt ze. „Aan hem heb ik helemaal niets.” Aleksandra Aleksandrovna is een schat. Ik neem altijd een grote bos bloemen voor haar mee en een ouderwetse taart met veel chocolade en slagroom. Het liefst zou ze die taart samen met mij opeten, terwijl we de Russische wereld doornemen. Vandaag hadden we het vooral over de inauguratie van Medvedev. Wat heeft ze daarvan genoten. „Net een sprookje uit de tijd van de tsaren”, zei ze. „En nu maar hopen dat mijn leven beter wordt dan onder Poetin.” Aleksandra Aleksandrovna verlangt nog altijd terug naar de tijd van voor de oorlog.’

Lees meer over het leven in Moskou op nrc.nl/moskou