Inflatiedruk houdt rente EU op 4 pct

De Europese Centrale Bank heeft de belangrijkste rentevoet opnieuw onveranderd gelaten. De Europese rente staat daarmee sinds juni vorig jaar op 4 procent, tegenover een rente van 2,0 procent in Amerika.

Eind april verlaagde de Amerikaanse centrale bank voor de zevende keer op rij de rente, deze keer met 0,25 procentpunt naar 2,0 procent. Het verschil tussen de Europese en Amerikaanse rente is sinds het begin van de kredietcrisis, augustus vorig jaar, fors toegenomen.

In een verklaring legde ECB-president Jean-Claude Trichet gisteren in Athene uit dat de ECB de risico’s van een oplopende inflatie nog steeds zeer serieus neemt. „De inflatie bedroeg eerder dit jaar 3,3 procent en nu 3 procent. De verwachting is dat de inflatie de komende tijd nog aan de hoge kant zal blijven”, zei hij.

Nu steeds meer analisten, bankiers en regeringen zeggen dat het ergste van de kredietcrisis achter de rug is, lijkt de ECB met het stabiele rentebeleid het gelijk aan haar kant te hebben. Anders dan de Federal Reserve weerstond de ECB de druk vanuit de financiële markten om de rente te verlagen.

De renteverlagingen in de Verenigde Staten leidden daar tot een sterk oplopende inflatie (tot boven de 4 procent) en een almaar dalende dollar. De Fed verlaagde de rente keer op keer om banken en andere financiële instellingen meer ruimte te geven om onderling geld uit te lenen. Zo hoopte de Fed de problemen te bestrijden die waren ontstaan door het instorten van de Amerikaanse huizenmarkt.

Banken wantrouwden elkaar omdat niet duidelijk was of en in hoeverre ze blootgesteld waren aan de risico’s van de zogenoemde subprime-hypotheken. De hypotheekobligatieleningen daalden hard in waarde, waardoor banken inmiddels voor 235 miljard dollar (152 miljard euro) hebben moeten afschrijven op hun beleggingen. De Fed moest uiteindelijk te hulp schieten om te voorkomen dat zakenbank Bear Stearns failliet zou gaan.

Waar de ECB weigerde aan de reeks verlagingen mee te doen, werkten de centrale banken wel samen bij grote geldinjecties en leenfaciliteiten voor de financiële sector. Sinds augustus 2007 pompten de centrale banken voor honderden miljarden dollars (en euro’s) in de markten. Ook accepteren de centrale banken kwalitatief slechte bedrijfsobligaties als onderpand voor leningen van de centrale bank.

Meer over de kredietcrisis op www.nrc.nl/kredietcrisis