‘Identificeren bij prepaid bellen nodig’

Prepaidtelefoonkaarten mogen niet meer anoniem worden aangeschaft. Bezoekers van internetcafés, belhuizen en bibliotheken zouden zich moeten identificeren om computers te mogen gebruiken.

Deze uitbreiding van de identificatie- en registratieplicht bepleiten de vier Bovenregionale rechercheteams van Haarlem, Den Haag Amsterdam Rotterdam. Deze teams deden de afgelopen jaren het zogeheten Apollo-onderzoek gedaan naar met name het wegsluizen van illegaal verdiend geld door Nigeriaanse criminele bendes. De praktijken staan in het tot dusverre niet openbaar gemaakte rapport Misbruik van Money Transfers, dat de resultaten van het Apollo-onderzoek beschrijft.

Uit het Apollo-onderzoek onder leiding van het bovenregionale rechercheteam Noordwest en Midden-Nederland vloeit ook de aanbeveling voort de controle op echtheid van identiteitsbewijzen te verbeteren, met name in geldtransactiekantoren die internationale overboekingen (money transfers) uitvoeren.

Uit het Apollo-onderzoek bleek dat West-Afrikaanse en andere buitenlandse criminelen op grote schaal gebruikmaken van money-transferkantoren. Ook maken ze gebruik van de mogelijkheid om zonder persoonsregistratie te bellen en anoniem e-mailberichten te versturen.

Medewerkers van transactiekantoren controleren de identiteitspapieren van klanten onvoldoende, hetzij uit angst voor represailles van geweigerde klanten, hetzij uit onbekendheid met buitenlandse identiteitspapieren of uit laksheid. Daardoor maken internationaal opererende criminelen in toenemende mate gebruik van deze vorm van internationale geldoverdracht.

Gebruikten criminelen tot voor kort vooral bankrekeningen op naam van ‘katvangers’ om geld te ontvangen, nu gebeurt dat via kantoren van Western Union, MoneyGram en andere geldtransactiekantoren. De identiteitscontrole is daar „verre van optimaal”. Criminelen doen soms verscheidene keren per dag, meermalen per week transacties met valse papieren. De onderzoekers willen dat money-transferkantoren ‘klantenprofielen’ opstellen. Ook zou het aantal kantoren in een bepaald gebied beperkt moeten worden.

Money transfers: pagina 15