Hof bekijkt ‘kopen’ herverkiezing Uribe

Een Colombiaans ex-Congreslid dat zich heeft laten omkopen om president Uribe aan een tweede termijn te helpen, moet langer worden vastgehouden. Het Colombiaanse hooggerechtshof heeft gisteren bepaald dat daarvoor genoeg bewijs is tegen Yidis Medina. Zij mag niet op borgtocht worden vrijgelaten, besliste het hof.

Medina’s stem in een Congrescommissie was doorslaggevend voor de grondwetswijzing die de herverkiezing van Uribe in 2006 mogelijk maakte. Haar ‘ja’ trok destijds veel aandacht, omdat ze aanvankelijk tegen was. Tegenover een journalist verklaarde ze jaren geleden dat medewerkers van Uribe haar hoge posten voor politieke bondgenoten toezegden. De journalist mocht dat niet naar buiten brengen, behalve als de beloftes aan Medina niet werden nagekomen. Vorige maand besloot de verslaggever dit te doen. Op last van het hof werd Medina opgepakt. Ze heeft inmiddels meerdere verklaringen afgelegd.

Colombiaanse media beschikken intussen over enkele van Medina’s verklaringen. Het weekblad Semana berichtte dat ze onder ede heeft gezegd dat een ander Congreslid, dat nee zou stemmen, grote sommen geld op zijn rekening kreeg gestort van regeringsmedewerkers als hij wegbleef bij de stemming.

Het hof beval ook een onderzoek naar twee voormalige ministers die een centrale rol in het veronderstelde omkopen hadden. Een van hen, Diego Palacio, zit nog steeds in het kabinet van Uribe. De ander, Sabas Pretelt, is nu ambassadeur in Rome. Ook de ex-secretaris-generaal van het presidentieel bureau zal worden onderzocht.

Uribe heeft tot nu toe alle aantijgingen ontkend.