Gesoigneerde liedjes die onmiddellijk bekend klinken

cd pop Steve Wynn: Crossing Dragon Bridge Blue Rose ****-

cd pop

Steve Wynn: Crossing Dragon Bridge ****

De Amerikaanse singer-songwriter Steve Wynn (48) is de laatste jaren geliefder in Europa dan in zijn eigen land. Hij toert nauwelijks in Amerika, maar speelt hier jaarlijks. Nu heeft Wynn voor het eerst een cd opgenomen in een Europees land, te weten Slovenië. Op uitnodiging van Chris Eckman – die ooit in The Walkabouts speelde – zat hij in Ljubljana twee weken in Eckmans studio, en vernoemde het resultaat naar de brug die hij dagelijks overstak.

Crossing Dragon Bridge is een doorbraak in Wynns oeuvre. Op zijn eerdere soloplaten domineerde de gruizige garagestijl, maar in Ljubljana speelde hij met een orkest over een basis van akoestisch gitaar. Dat leidde tot een voor Wynn totnogtoe ongekend gesoigneerde stijl die zijn streng gedragen zang goed past.

Wynn schrijft liedjes die onmiddellijk bekend voorkomen, zonder voor de hand liggend te zijn. Dat geldt voor Wait Until You Get To Know Me, When We Talk Forever en Manhattan Fault Line. De duistere elegantie van de instrumentaties, en de barsten in zijn stemgeluid, maken Wynn nu tot de statige ‘elder statesman’ van zijn generatie.

    • Hester Carvalho