Europees Parlement: FIFA discrimineert

Het Europees Parlement is tegen het plan van de wereldvoetbalbond FIFA dat elk profelftal minstens zes spelers van de eigen nationaliteit moet opstellen. Zo’n plicht is tegen het vrije verkeer van werknemers in Europa. „Discriminatie op basis van nationaliteit kan niet”, zegt Europarlementslid Emine Bozkurt (PvdA).

De meerderheid van het parlement pleitte gisteren voor een andere regel, de zogenaamde ‘home grown players’ rule: van elke 25 voetballers bij een club moeten er minstens vier zijn opgeleid bij de eigen club en minstens vier bij clubs uit de eigen divisie. Toine Manders (VVD): „Het parlement geeft hiermee een sterk signaal aan de FIFA dat het geen regels kan stellen waarbij het de Europese sociale en economische regels negeert.”

FIFA-president Sepp Blatter wil met zijn plan het groeiend aantal buitenlandse spelers bij profclubs beperken. De FIFA beslist eind mei bij een congres in Australië. Parlementslid Bozkurt: „We stevenen af op een botsing. Ik hoop dat de FIFA eieren voor zijn geld kiest.”

Het Europees Parlement pleitte gisteren verder voor EU-wetgeving op spelersmakelaars in het voetbal. Voor die beroepsgroep zijn duidelijke kwalificaties nodig om misbruiken tegen te gaan, aldus het parlement.

Ook vraagt het parlement vraagt om een onderzoek naar de toekomst van sportloterijen, zoals de Lotto. De vrees is dat dergelijke organisaties gaan lijden onder grote commerciële wedkantoren. De sportclubs zouden dan weinig of geen geld meer kunnen geven aan sportclubs. „Liberalisering van de loterijen mag absoluut niet ten koste gaan van onze jonge sporters”, aldus Bozkurt van de PvdA.

De Europese Unie krijgt bevoegdheid op het gebied van sport zodra het nieuwe EU-verdrag in werking treedt. Dat is naar verwachting op 1 januari 2009. (ANP)