Emily Ansenk directeur Kunsthal

Emily Ansenk wordt de nieuwe directeur van de Kunsthal in Rotterdam. Ansenk is sinds 1997 directeur van het Scheringa Museum voor Realisme in het Noord-Hollandse Spanbroek. Ze volgt Wim Pijbes op, die 1 juli begint als directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Ansenk (1970) is kunsthistorica en studeerde in 1995 af aan de Universiteit van Utrecht. In de afgelopen tien jaar wist zij de particuliere collectie van Dirk Scheringa op de kaart te zetten als een publiekstoegankelijk museum, dat vorig jaar ruim 50.000 bezoekers trok. Scheringa is eigenaar van de bank DSB en voorzitter van voetbalclub AZ in Alkmaar.

Onder leiding van Ansenk is de verzameling van het Scheringa Museum (voorheen Frisia Museum) gegroeid met veel internationale namen. Zo wist ze schilderijen van Lucian Freud, Marlene Dumas en Alex Katz te verwerven.

Pijbes noemt Ansenk „een heel energiek persoon” en de „ideale directeur voor de Kunsthal van de toekomst”. De Kunsthal zocht volgens Pijbes een culturele ondernemer, die inhoudelijk goed op de hoogte is, maar ook breed georiënteerd: een directeur die zowel een kunstpubliek als een nieuw publiek aan zich kan binden. Haar benoeming, zegt Pijbes, „past geheel in de Generationswechsel die momenteel bij alle belangrijke instituten in binnen- en buitenland plaatsvindt”.

Volgens Pijbes zorgde Ansenk in Spanbroek voor „een enorme horizonverbreding”. „Ze heeft van het museum met een aanvankelijk nationale scoop een internationaal museum gemaakt met een internationale invulling van het begrip realisme.”

Het aankopen van werken zal Ansenk bij de Kunsthal, die geen eigen collectie heeft, moeten missen. „Bij de Kunsthal zal ik vooral zelf geld binnen moeten zien te slepen”, zegt ze. „Daar ligt de uitdaging vooral in de diversiteit van de programmering. Alle plannen die ik nog in de la heb liggen, kan ik er uitvoeren.”

    • Sandra Smallenburg