een weekeinde vol sport

Morgen de eerste dag van de Giro d'Italia

Voetbal, play-offs, RTL 4, zat 22.30, zon 19.00 uur, maa 22.30

Heerenveen was een maatje te klein voor Ajax. Maar misschien lukt het FC Twente wel om de Amsterdamse club de weg naar de voorronde van de Champions League te versperren. Morgen in Emmen – het stadion in Enschede wordt verbouwd – de eerste ontmoeting tussen FC Twente en Ajax in de finale van de play-offs. Zondag de eerste duels in de laatste ronde van de play-offs om promotie/degradatie. FC Zwolle speelt thuis tegen De Graafschap, ADO ontvangt RKC. De ploegen die de derde ronde winnen, spelen na de zomer in de eredivisie. Maandag probeert NAC het seizoen te redden tegen Heerenveen. Inzet: UEFA Cuptoernooi.

Giro d’Italia , Eurosport, zat 16.30u, zon 15.45u

Koersen langs bergdorpjes in de Dolomieten en over Alpentoppen, ongetwijfeld een paar dopingdiscussies, maar vooral: echte mannen die vechten om een roze trui. Met de toppers Alberto Contador, Andreas Klöden en Levi Leipheimer van de Astana-ploeg. Morgen de eerste van 23 dagen Ronde van Italië, ofwel de Giro.

Voetbal, Match of the Day, BBC 1, zon 23.20 uur

Wordt het Chelsea of toch weer Manchester United? Zondag (16.00 uur) is de spannende ontknoping van de Engelse voetbalcompetitie. Als de ploeg van Edwin van der Sar wint van Wigan Athletic gaat de landstitel net als vorig jaar naar United. Maar als het punten laat liggen en Chelsea behaalt meer punten tegen Bolton Wanderers, dan gaat de kampioensschaal naar Londen. Ook in de degradatiezone is het spannend: van de drie clubs Birmingham, Reading en Fulham spelen er twee volgend jaar in de Championship.

Buitenlands voetbal, RTL 7, zon 22.45

In Milaan maken ze zich voorzichtig op voor een feestje. Voetbalclub Internazionale kan het landskampioen nauwelijks ontgaan. Met nog twee duels op het programma heeft de ploeg drie punten voorsprong op nummer twee AS Roma. Dus met een zege op Siena pakt Inter de titel. Roma móét winnen van Atalanta Bergamo wil het nog een kansje maken.

Formule 1, GP Turkije, RTL 7, zon 13.55 uur

Anthony Davidson en de soms spectaculair rijdende Japanner Takuma Sato zijn er niet meer bij. Het Super Aguri team heeft de Formule 1 verlaten wegens gebrek aan centen. Gelukkig zijn er nog de Ferrari’s, BMW’s en Mercedessen. Na zijn zware klap van twee weken geleden zit Heikki Kovalainen gewoon weer achter het stuur.

Euro Hockey league, Net 5, zat en zon vanaf 11.45 uur

Morgen spelen de hockeyclubs HC Rotterdam en HGC uit Wassenaar tegen elkaar in de halve finales van de Euro Hockey League. De winnaar treft zondag in de finale de winnaar van het duel tussen het Duitse Uhlenhorster HC en het Spaanse Club Egara.

Meer weten? Kijk op www.eurohockeyleague.eu

Le Mans Series, Eurosport, zon 12.45 uur

Wil je autocoureur Jos Verstappen weer eens in actie zien? In de Belgische Ardennen wordt op het Spa-Francorchamps circuit de derde race gereden van de Le Mans Series. En Verstappen is een van de deelnemers.

Diverse sporten, Finale Maand, Ned. 1, zat en zon 15.30 uur

Wie worden er landskampioen bij het basketbal, hockey, handbal, volleybal en waterpolo? Onder het kopje Finale Maand de ontknoping van diverse competities.

Tennis, Ordina Open (WTA/ATP), 15 t/m 21 juni

Nederland kent slechts enkele toernooien waarbij internationale tennistoppers zijn te bewonderen. Een daarvan is het grastoernooi in Rosmalen, de Ordina Open, dat begint op zondag 15 juni. Kaarten zijn al te koop via ticketmaster.nl.

Meer informatie over het toernooi op ordinaopen.nl

Morgen de eerste dag van de Giro d'Italia