De warmste plek in Europa

Het zeer warme en zomerse lenteweer houdt voorlopig aan. Pas in de loop van volgende week lijkt er iets meer bewolking te komen, tot die tijd is het zonnig.

Ook vandaag was het in het grootste deel van Nederland weer 25 graden of warmer. Er was vrijwel geen wolkje aan de lucht en samen met de oostenwind zorgde dit voor zeer warme en droge omstandigheden. We zijn zelfs, op een klein gebied in Italië na, de warmste plek van Europa. Bewolking, regen en (onweers)buien in bijvoorbeeld het westen van Frankrijk en Spanje zorgen ervoor dat 20 graden niet overal wordt gehaald. Vanmorgen om 9 uur hadden veel plaatsen in Nederland al 17 graden op de thermometer staan, een waarde die normaal is voor de tijd van het jaar.

De afkoeling zet vanavond pas laat in. Het lijkt erop dat de temperatuur pas na zonsondergang onder de 20 graden komt. Uiteindelijk koelt het, in vergelijking met de maximumtemperatuur, wel flink af tot 10 graden in het noordoosten en een graad of 14 in de kustgebieden.

De zwakke tot matige oostenwind zorgt ook morgen voor de aanvoer van droge en warme lucht. Samen met de vele zon zorgt dit in een groot deel van het land weer voor temperaturen rond 26 graden. Alleen aan de kust blijft de temperatuur iets achter en is het circa 23 graden. Tijdens Pinksteren, maar ook de dagen erna, houdt dit warme en droge weer aan.