Cubaanse sigaren uit Frankrijk

Cubaanse sigaren uit Frankrijk Navarrenx, 9 mei. Een vrouw sorteert donkere tabaksbladen voor de productie van met de hand gerolde Navarre-sigaren in een fabriek in Navarrenx in Zuidwest-Frankrijk. Ongeveer 220.000 Navarre-sigaren worden van deze donkere tabaksbladen gemaakt op de plantage in de regio Bearn. Sinds twee jaar produceert Frankrijk een sigaar die geheel is gemaakt van in eigen land geteelde tabaksbladeren. Bij het maken wordt de Cubaanse traditie van sigarenmaken gevolgd. Voor de sigaren met de naam Robusto wordt de oogst van 2003 gebruikt. Later dit jaar volgt nog een sigaar met de naam Esplendido. De Franse zakenman Noël Labourdette kreeg in 1995 het idee om een Franse sigaar te maken, nadat het tabaksmonopolie van het bedrijf dat nu Altadis heet werd ontbonden. Hij richtte het bedrijf Le Comptoir du Tabac des Gaves et de l’Adourop en huurde de Cubaanse sigarenmaker Romelio in. In deze regio van Frankrijk wordt 65 procent van de tabak geteeld wegens de goede klimatologische en geologische omstandigheden. Foto’s Reuters REUTERS