Brabant loopt uit voor ‘ons Franske en Maris’

Volkszanger Frans Bauer trouwde vandaag in twee Brabantse dorpjes. De toeloop was minder groot dan verwacht, maar voor de fans was het evenement er niet minder om.

Heb je even voor mij? De bekendste hit van Frans Bauer weerklinkt op diverse terrasjes in Willemstad. Het Brabantse vestingstadje maakte zich vanochtend vroeg al op voor de komst van de volkszanger en zijn bruid Mariska, die elkaar om tien uur het ja-woord gingen geven in het oude stadhuis.

De regionale pers heeft de echtverbintenis van ‘Frans en Maris’ reeds tot het ‘huwelijk van de eeuw’ gebombardeerd. De NS was van plan om extra treinen in te zetten, zo’n zeventig politiemensen waren opgeroepen, ‘Franske’ had eigen beveiligers ingehuurd, in de lucht hing een helikopter. Het zonnige Willemstad, dat voor een deel was afgezet, rekende op vijfduizend bezoekers.

Maar zoveel fans waren er niet. Toen het koppel om kwart over tien arriveerde, stonden er circa duizend mensen klaar, gewapend met camera’s. Het applaus voor de Bauers was „aan de lauwe kant”, erkent Erik Louwers uit Eindhoven. „In Oudenbosch zal het enthousiasme vanmiddag veel groter zijn”, voorspelt hij. „Daar trouwen Frans en Mariska voor de kerk, die plechtigheid is voor hen belangrijker. Ze zijn katholiek hè. Ze steken vaak een kaarsje op in de kerk.”

‘De kern van Oudenbosch is 9 mei 2008 volledig afgesloten voor alle verkeer’, meldt een bord aan het begin van het centrum. Ook hier trof de gemeente Haldeberge, waar Oudenbosch deel van uitmaakt, speciale maatregelen. Acht mobiele toiletten, acht watertappunten en vele dranghekken zijn geplaatst voor de verwachte 10.000 fans. Het huwelijk kostte de gemeente een paar maanden voorbereiding en circa 6.000 euro, aldus een woordvoerder. „Maar dat weegt niet op tegen de naamsbekendheid. Oudenbosch komt al weken positief in het nieuws en daardoor trekt het toerisme aan.”

Rond elf uur was vanochtend veel politie op de been in Oudenbosch. Bakker Nagelkerke heeft honderden huwelijksgebakjes gebakken, kapper Brains Wash feliciteert ‘Frans Mars en the kids’ met een groot spandoek. Op de terrasjes achter de dranghekken zitten tientallen bewonderaars.

Bij de basiliek, een kleine kopie van de Sint-Pieter in Rome, staan tegen het middaguur honderden mensen in de zon. In de omgeving van het centrum voorzien vrijwilligers de bezoekers via speciaal geplaatste tappunten van water tegen de warmte. Uit een café klinkt Heb je even voor mij?. „Machtig man, wat een hit”, zegt bezoeker Arno Jansen op het terras.

Het wordt een swingende kerkdienst, voorspelt Jansen. Hij heeft gelezen dat Jorge Castro een Ave Maria ten gehore zal brengen en dat een 150-koppig koor gospels zal zingen. „Omroep Brabant doet de hele dag verslag van de trouwerij. Terecht: voor mij is dit het huwelijk van de eeuw.”

Bauer wilde cameraploegen noch schrijvende pers bij zijn huwelijk. Een uitzondering is gemaakt voor Evert Santegoeds, hoofdredacteur van Privé. „Ik ben al zo’n twaalf jaar bevriend met Frans”, zei deze vanochtend tegen Spits. „Ik zag hem bij optredens en ben als een van de eerste media over hem gaan schrijven.”

Santegoeds schuift vanavond aan bij het programma Shownieuws, van SBS 6. De uitzending staat vanavond helemaal in het teken van het huwelijk. SBS6 besteedde al „tientallen uren zendtijd” aan de voorbereiding, zegt SBS-woordvoerder Eric Dekker. „Bauer is natuurlijk een ontzettend populaire artiest. Echt een kijkcijfercanon.”

M.m.v Leonie van Nierop

    • Guido de Vries