Beleggers willen liever sparen in plaats van beleggen

De angst voor de kredietcrisis zit er inmiddels goed in bij beleggers. Bijna de helft (48 procent) van hen verwacht de komende maanden eerder te zullen gaan sparen dan opnieuw te gaan beleggen. Dat is het hoogste percentage sinds de zomer van 2005. Slechts een kwart van de beleggers verwacht nieuw geld naar de beurs te zullen brengen de komende tijd.

Dat blijkt uit de maandelijkse Beleggersbarometer van de Postbank onder 400 beleggers. Als er al belegd gaat worden, dan mijden particuliere beleggers de risicovolle producten. 43 procent van de beleggers vindt het een slechte tijd voor beleggen in risicovolle sectoren. 17 procent vindt de tijd daar wel rijp voor.

Het sentiment onder beleggers is sinds vorige maand onveranderd gebeleven en staat op 92 (van de 200) punten, licht negatief dus. Van de beleggers denkt 45 procent dat de Nederlandse economie de afgelopen drie maanden een tik heeft gekregen. In december was dat nog 25 procent.

Beleggers zijn verdeeld over het verloop van de kredietcrisis. Van hen denkt 31 procent dat het ergste inmiddels achter de rug is. Ongeveer eenzelfde aantal (37 procent) denkt echter dat de crisis nog maar net begonnen is. Een meerderheid vindt dat het sentiment op de financiële markten is doorgeslagen door de crisis. Zo’n 40 procent van de beleggers denkt dat de economische situatie nog verder zal verslechteren de komende maanden, terwijl 17 procent denkt dat de eigen financiële situatie zal verslechteren.

De Postbank vroeg ook hoe het vakantiegeld besteed gaat worden. De helft gaat er daadwerkelijk van op vakantie, de rest zet het op een spaarrekening (29 procent) of doet er wat anders mee (20 procent); 8 procent gaat ermee beleggen.