Aswolk vulkaan kleurt hemel boven Buenos Aires grijs

De aswolk die de Chileense vulkaan Chaitén sinds vorige week uitspuwt, heeft gisteren de hoofdstad Buenos Aires van buurland Argentinië bereikt.

Vulkanische as is neergedaald bij het stadje Futaleufú. Foto Reuters A tractor's light is covered with volcanic ash in Futaleufu, near the Chaiten volcano, located some 1,450 km (900 miles) south of Santiago, May 8, 2008. Experts believe Chile's Chaiten volcano could continue belching out vast clouds of ash for months but distraught people evacuated from nearby towns say they yearn to return as soon as possible. Ash that has reached as far as Argentina continued to spew for a seventh day on Thursday, disrupting flights to the southern Patagonia region with no sign of let-up. REUTERS/Jorge Cortizo (CHILE) REUTERS

Voor de tweede keer binnen enkele weken kleurde gisteren de hemel van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires grijs. Niet door het platbranden van graslanden door boeren, zoals vorige maand. Dit keer was de vulkaan Chaitén, in buurland Chili, de schuldige.

Vorige week vrijdag werd de vulkaan, ongeveer 1.200 kilometer zuidelijk van de Chileense hoofdstad Santiago, ineens actief. De meest nabijgelegen dorpen, Chaitén en Futaleufú, zijn inmiddels bijna volledig geëvacueerd.

Vrijkomende as en gassen waaiden de grens over tot in de naburige Argentijnse provincie Chubut. Vervolgens dreef de wind de kilometershoge aswolk de Patagonische provincies La Pampa, Río Negro en Nuequen binnen, waarna hij gisteren ook het zuiden van de hoofdstad bereikte.

Meteorologen in Argentinië zeiden gisteren te verwachten dat de aswolk, die zich op 3.500 meter hoogte in de atmosfeer bevindt, boven de hoofdstad niet dezelfde problemen zal veroorzaken als de brandende grasvlakte. De rook daarvan hing veel lager en honderden inwoners klaagden over ademhalingsmoeilijkheden. De stank was ook in de huizen te ruiken.

De wolk die nu boven de stad hangt, is, in tegenstelling tot de rook van vorige maand, niet giftig. Maar artsen waarschuwden gisteren wel dat de asdeeltjes irritatie aan ogen en keel kunnen veroorzaken. Ook zal ditmaal het verkeer op de weg niet gehinderd worden. Wel zal mogelijk het vliegverkeer last ondervinden.

Het ongeloof onder de inwoners van Buenos Aires dat hun hemel voor de tweede keer binnen enkele weken van kleur verschiet, is er niet minder om. Wel is de onvrede veel minder groot, omdat het dit keer een natuurverschijnsel betreft en niet het gevolg van menselijk handelen.

Chili en Argentinië voerden de laatste dagen overleg om de hulpverlening te coördineren. Zo vangt Argentinië verscheidene Chilenen op die de wijk hebben moeten nemen wegens de uitbarsting.

Het is moeilijk te voorspellen hoe de activiteit van de vulkaan zich verder ontwikkelt of hoe lang ze aanhoudt. Omdat de vulkaan voordat hij op 2 mei actief werd voor dood werd gehouden, is hij minder goed onderzocht dan de honderden slapende vulkanen in Chili. (BBC)