Antisemitisme

In haar bespreking van twee boeken over antisemitisme merkt Manja Ressler op dat het negationisme, het ontkennen van de Holocaust, ontstond in Frankrijk (Boeken, 18.04.2008). Robert Faurisson zou de eerste geweest zijn (begin jaren zeventig) die de gaskamers een verzinsel noemde. Dat is niet juist. In de jaren vijftig maakte de ontkenning van de holocaust onderdeel uit van de anti-joodse propaganda in onder andere Egypte.

Een belangrijk aandeel in deze campagne hadden Duitse nazi`s die na de oorlog in Egypte en Syrië onderdak vonden en vaak hoge posten gingen bekleden. Hitler was al in de jaren dertig populair in de Arabische wereld. Er waren uitgebreide contacten tussen nazi-Duitsland en Arabische leiders, waaronder de groot-mufti van Jeruzalem. De nazi propaganda werd ruim verspreid met onder andere Arabische vertalingen van Mein Kampf en van de Protocollen van de Wijzen van Sion.