12 jaar geëist voor steekpartij om fiets

Tegen een 19-jarige Rotterdammer is gisteren voor de rechtbank in Rotterdam twaalf jaar cel geëist wegens doodslag en mishandeling.

Romano E. is ervan beschuldigd vorig jaar een 18-jarige buurtgenoot van Turkse komaf te hebben neergestoken bij een ruzie om een gestolen fiets. Over de toedracht van de steekpartij lopen de verklaringen uiteen.

E. zei dat hij de fiets had geleend en niet wist dat die gestolen was. Toen hij daarop door een groepje jongens, onder wie Ali, was aangesproken, had hij de fiets direct afgegeven, kreeg hij een klap en werd hij achtervolgd door Ali. Volgens de advocaat van E. zou deze zich „ernstig bedreigd” hebben gevoeld en uit zelfverdediging hebben gehandeld. De advocaat sloot racistische motieven niet uit; E. is van Surinaamse afkomst. Diens broer was drie maanden eerder op vrijwel dezelfde plek na een drugsruzie geliquideerd.

Vrienden van Ali vertelden vorig jaar dat „die zwarte gek onmiddellijk begon te steken, nadat wij hem hadden aangesproken op die gestolen fiets”.

De steekpartij kreeg vorig jaar veel aandacht. Burgemeester Opstelten, premier Balkenende en minister van Justitie Hirsch Ballin spraken hun afschuw uit.

De eis van twaalf jaar is hoog. De officier van justitie schreef dit toe aan E.’s weigering zich te laten onderzoeken op psychische stoornissen. Daardoor kon geen tbs tegen hem geëist worden.

Uitspraak op 22 mei.