Zonder loon geen voetbal

Ze stonden erbij en keken ernaar. De voetballers van het Spaanse Levante begonnen hun competitieduel gisteren bij Deportivo La Coruña met een opmerkelijke actie: na de aftrap bleven ze stilstaan achter de middencirkel, uit protest tegen onbetaalde lonen. De club heeft een schuld van 18 miljoen euro.

Hand in hand keken de 11 spelers van het al gedegradeerde Levante toe hoe Deportivo-speler Sergio Gonzalez hen vervolgens omspeelde en opzettelijk naast doel trapte, onder luid gejuich van de Deportivo-aanhang, die de solidariteit wel kon appreciëren. Gonzalez gaf de Levante-spelers vervolgens een knuffel, waarna de wedstrijd echt kon beginnen. Deportivo won met 1-0.

Levante-trainer Jose Angel Moreno had veel begrip voor de actie van zijn spelers. Eerder hadden ze al eens twee dagen niet getraind uit protest tegen de achterstallige betalingen. Tijdens de warming-up droegen ze T-shirts met de boodschap ‘oplossing of ontslag. Wij willen ons geld’. Enkele spelers moesten al hun huis of auto verkopen, en hun girorekeningen werden geblokkeerd.