Zelfmoordaanslag na ‘Guantánamo’

Een Koeweiti die in 2005 werd vrijgelaten uit het Amerikaanse gevangenkamp op Guantánamo Bay heeft vorige maand een zelfmoordaanslag uitgevoerd in de Noord-Iraakse stad Mosul. Dat heeft het Amerikaanse leger gisteren bevestigd. De Saoedische televisiezender Al-Arabiya had het bericht een week geleden al gemeld.

Het was voorzover bekend de eerste keer dat een ex-gevangene van Guantánamo Bay een dergelijke aanslag pleegde hoewel, volgens het Pentagon, er zesendertig de strijd tegen de VS hebben hervat. Op Guantánamo Bay worden zogeheten ‘vijandelijke strijders’ vastgehouden. Honderden zijn in de loop der tijd vrijgelaten.

Abdallah Salih al-Ajmi blies zich op bij een van drie zelfmoordaanslagen in Mosul tegen het Iraakse leger, aldus een Amerikaanse legerwoordvoerder in Bagdad. Daarbij vielen zeven doden.

Ajmi werd in 2002 naar Guantánamo Bay overgebracht nadat hij in Afghanistan was opgepakt. Na zijn vrijlating werd hij in 2006 door een Koeweitse rechtbank vrijgesproken van beschuldigingen dat hij lid was van Al-Qaeda en voor het terreurnetwerk geld inzamelde.

Zijn Amerikaanse advocaat, Tom Wilner, zei dat zijn verblijf in Guantánamo Bay vermoedelijk Ajmi in een terrorist had veranderd. Volgens een bericht zei hij in 2004 dat hij „nu een jihadist is, een vijandelijke strijder en dat hij zoveel Amerikanen zal doden als hij maar kan”. Wilner zei dat Ajmi „bijzonder kwaad” was omdat hij zonder aanklacht werd vastgehouden.

Een neef zei in Koeweit dat Ajmi na zijn vrijlating was getrouwd. Hij had een kind, een tweede was op komst. Verscheidene weken geleden verdween hij echter. (AP)