Warmte houdt aan

Het Pinksterweekend is voor velen een moment om er lekker op uit te trekken. Met de aanhoudende zonneschijn en een verkoelend briesje worden het erg aangename dagen. De temperaturen liggen dagelijks boven de 25 graden en dit houdt tot na Pinksteren aan.

In de bovenlucht hebben we momenteel te maken met een zogeheten omega-structuur, ofwel een blokkade, met de kern precies boven Nederland. Deze blokkeert een westelijke stroming en zorgt ervoor dat onstabiele lucht wordt omgeleid en ons land niet bereikt. De storingen blijven dus wel bij ons uit de buurt. Een kenmerk van deze blokkade is dat zij vrij standvastig is. Het warme weer houdt dus nog wel even aan. Vanavond blijft het zonnig. Doordat het al een aantal dagen warm is, worden de avonden ook steeds zwoeler. Vannacht is het helder en koelt het af. Toch zijn de nachtelijke waarden inmiddels ook opgelopen tot in de dubbele cijfers, tot 12 graden.

Morgen speelt de zon wederom de hoofdrol. Later in de ochtend ontstaan er wat stapelwolkjes, maar die lossen in de middag al weer op. De temperatuur stijgt een graadje ten opzichte van vandaag, tot 26 graden. Een matige oostelijke wind zorgt daarbij voor wat verkoeling. Verderop in de week verandert er weinig. De zomerse dagen, met waarden boven de 25 graden, blijven nog even aanhouden. Er liggen dus prachtige Pinksterdagen in het verschiet.