VVV na een jaar weer uit eredivisie

Voor voetbalclub VVV-Venlo zit het avontuur in de eredivisie er na één seizoen alweer op. De Limburgers verloren gisteravond in de play-offs het derde en beslissende duel met ADO Den Haag: 2-0. Kevin Begois, doelman van VVV, maakte in de eerste helft een eigen doelpunt. In de slotfase tekende Daryl Janmaat voor de tweede treffer.

VVV promoveerde vorig seizoen via de play-offs naar de eredivisie. De ploeg van trainer André Wetzel eindigde dit jaar in de reguliere competitie als zeventiende. Wetzel is volgend seizoen trainer van ADO Den Haag. Hij reageerde na de nederlaag heel teleurgesteld en noemde de degradatie van VVV gisteren „heel hard”. Volgens Wetzel verloor zijn team het duel in de beginfase. „Het stond niet goed. Na vijftien minuten ben ik al begonnen met wijzigen, daarna liep het beter. We creëerden veel kansen, maar maakten ze niet af.”

Wetzel wist al voor aanvang van het seizoen dat zijn team het lastig zou krijgen in de eredivisie. „We hebben risico’s genomen door betaalbare en jonge spelers aan te trekken met groeipotentie. We wisten van tevoren dat we konden degraderen, maar nu het zover is doet het wel verschrikkelijk veel pijn. We spelen verzorgd voetbal, maar we scoren niet, dat is ons grote manco.”

Het winnende ADO Den Haag speelt in de finale van de play-offs tegen RKC Waalwijk. RKC rekende in de beslissende wedstrijd makkelijk af met MVV. In Waalwijk werd het 4-0. De winnaar van het duel ADO-RKC promoveert naar de eredivisie. Vorig seizoen degradeerden beide clubs naar de eerste divisie.

De andere finale gaat tussen De Graafschap, dat zich al eerder in twee wedstrijden plaatste ten koste van Helmond Sport, en FC Zwolle. Zwolle won het beslissende duel bij FC Den Bosch met 1-0, dankzij een doelpunt van invaller Tozé. De eerste duels om een plek in de eredivisie worden zondag gespeeld. ADO ontvangt dan RKC en Zwolle ontvangt De Graafschap. (ANP)