Verdonk dupe van ‘charlatan’

Door een onzer redacteuren

Een „charlatan”, noemt Kay van de Linde hem onomwonden. Het team-Verdonk heeft zich bij de fondsenwerving voor haar beweging Trots op Nederland laten oplichten, en moet daarvoor volgens Verdonks politiek adviseur Van de Linde „ de hand in eigen boezem steken”. Potentiële donateurs moeten voortaan beter worden gescreend.

Enkele weken voor het lanceringsfeest van Trots op Nederland op 4 april meldde zich „een ondernemer” bij Verdonk, aldus Van der Linde, die beloofde om voor 135.000 euro alle 1.800 kaarten voor het feest in de Amsterdamse Passenger Terminal op te zullen kopen. Diverse media melden dat het ging om Nick van der L., die eerder met dubieuze zakenprojecten in de publiciteit kwam. Van de Linde wil zijn identiteit niet bevestigen.

Het bleef bij een mondelinge afspraak, zoals dat volgens Van de Linde gebruikelijk is bij donaties. „Als iemand geld aan een goed doel wil geven, krijgt hij ook geen contract onder zijn neus. Elke donateur krijgt het gironummer van de Stichting Vrienden van Rita Verdonk en onze hartelijke dank. Verdonk gaat uit van vertrouwen in mensen.” Bij zakenvrouw Nina Brink pakte dat goed uit: de 50.000 euro die zij de beweging publiekelijk toezegde, zijn volgens Van de Linde al betaald.

Bij de toegangskaarten was haast geboden. Het feest was aanstaande, mensen die hun kaarten al hadden gekocht moesten hun geld terugkrijgen en de verspreiding van kaarten via internet moest technisch worden georganiseerd.

Op het kantoor van Verdonks zakelijk adviseur Ed Sinke in Amsterdam-Zuid werd daar in een tweede ontmoeting met de ondernemer „uitdrukkelijk over gesproken”, aldus Van de Linde. Ook die keer werd er niets ondertekend, maar er volgden e-mails en telefoongesprekken waarin de ondernemer diverse malen bevestigde dat „het geld eraan kwam”.

Toen er op de dag van het feest nog steeds niets binnen was, trok het team-Verdonk zijn conclusies. De ondernemer was zelf op het feest, maar dat was „ niet het moment om hem er op aan te spreken”, aldus Van de Linde. Deze week onthulde weekblad Story het bedrog. Van de Linde: „Trots op Nederland is nu niet ineens failliet, maar de plannen voor een vernieuwde website en de inrichting van een hoofdkwartier zijn even in de ijskast gezet.” De beweging zoekt een huurpand in Utrecht, Den Haag of Amsterdam waar vrijwilligers zich kunnen verzamelen.