Van Lanschot ziet lagere winst 2008

Van Lanschot Bankiers heeft vandaag een winstwaarschuwing afgegeven voor 2008. De kleine zakenbank uit Den Bosch heeft in het eerste kwartaal een „duidelijk lagere” winst behaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Op basis van de tegenvallende resultaten voor het eerste kwartaal verwacht de bank dat de winst per aandeel in geheel 2008 zal achterblijven bij die van vorig jaar.

„Het negatieve marktsentiment heeft duidelijk invloed gehad op de effectenprovisies van de bank. Beleggers waren minder geneigd tot handelen, waardoor de transactieprovisies lager uitkwamen, terwijl de gedaalde koersen ook een drukkende invloed hadden op de bestands- en beheerprovisies”, aldus Van Lanschot. De totale kosten waren de eerste drie maanden van het jaar ongeveer gelijk aan die van een jaar eerder. Maar per saldo bleef het resultaat over het eerste kwartaal duidelijk achter bij dat van vorig jaar. Vorig jaar maakte de bank 215 miljoen euro winst, een stijging van 16,7 procent. De koers van een aandeel Van Lanschot daalde vanmorgen op de Amsterdamse beurs bijna 3 procent.

De bank zegt verder geen directe of indirecte beleggingen in de zogenoemde subprime sector te hebben en heeft hier in het eerste kwartaal dus niet op hoeven afschrijven in verband met de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Bij de presentatie van de jaarcijfers in maart liet Van Lanschot al weten de kredietcrisis goed te hebben doorstaan. Toen sprak de bank de verwachting uit dat „de financiële markten voorlopig de effecten van de liquiditeits- en kredietcrisis [zullen] blijven ondervinden”. Van Lanschot zei toen al rekening te houden met druk op de provisie-inkomsten”.

De instroom van nieuwe cliënten bij Van Lanschot was in het eerste kwartaal opnieuw groot door de consolidatieslag in de Nederlandse banksector. Veel zakelijke klanten verlieten hun ‘eigen’ bank, met name klanten van ABN Amro (door de perikelen rondom de overname) en Postbank en ING (wegens de aangekondigde fusie tussen die twee).