Uitvindersprijs EU voor aidsbestrijder

LJUBLJANA. De EU-uitvindersprijs is dit jaar uitgereikt aan Erik De Clercq van de Katholieke Universiteit Leuven. De Belgische hoogleraar is de bedenker van een cocktail aan medicijnen tegen aids. De Clercq kreeg de Lifetime Achievement Award van de Europese uitvindersprijzen. In de categorie industrie was er een prijs voor een groep technici van Audi, die auto`s lichter en veiliger maakte door aluminium te gebruiken. Bij de mkb-bedrijven ging de prijs naar het Britse Optos, dat een nieuwe techniek voor laserscanning bedacht. De Amerikaan Philip Green kreeg de prijs voor niet-Europese uitvinders. Hij bedacht een medische robot, die preciezere operaties in Europa mogelijk maakt. De prijzen zijn een initiatief van de Europese Unie en het Europees Octrooi Bureau. Ze zijn in 2006 ingesteld om de innovatie te helpen.