Tweederde van vrouwen die roken sterft daar aan

rotterdam, 8 mei. Tweederde van de rokende vrouwen overlijdt aan ziektes die hierdoor veroorzaakt worden. Bij vrouwen die `wel eens` rookten is dit maar dertig procent. Dit meldden Amerikaanse wetenschappers gisteren in het tijdschrift Journal of the American Medical Association. In Nederland rookt ongeveer een kwart van de bevolking. Eerder onderzoek liet zien dat rokers gemiddeld dertien jaar korter leven. Het Amerikaanse onderzoek volgde 22 jaar lang meer dan honderdduizend vrouwen. Daaruit blijkt dat in de groep met rokers drie keer meer vrouwen overleden dan in de groep zonder rokers. De onderzoekers beschouwden ook hart- en vaatziekten of longziekten als het gevolg van roken. De kans op longziekten bleek zelfs tien keer zo groot is. Het duurt twintig jaar voordat vrouwen die stoppen met roken een even kleine kans op overlijden aan `rookziekten` hebben als vrouwen die niet roken.