Staking in Beiroet loopt uit op geweld

Een algemene staking om looneisen te onderstrepen is gisteren in de Libanese hoofdstad Beiroet ontaard in gewapende botsingen tussen sunnitische aanhangers van de door het Westen gesteunde regering en die van de shi’itische oppositiegroep Hezbollah.

Hezbollah en zijn medestanders worden door Syrië gesteund.

Ook vandaag hadden sektarische schermutselingen plaats. De botsingen verspreidden zich tot buiten de hoofdstad. Er vielen voorzover bekend geen dodelijke slachtoffers. De weg naar de luchthaven bleef voor de tweede achtereenvolgende dag geblokkeerd.

De staking werd gisteren met wegversperringen en andere middelen afgedwongen door Hezbollah, dat samen met de christelijke achterban van ex-president Aoun is gewikkeld in een machtsstrijd met de regering. De regering wordt gedomineerd door de sunnieten van Saad Hariri, zoon van de vermoorde expremier Rafiq Hariri. De sunnieten zijn weer geallieerd met de druzen van Walid Jumblatt en christenen achter de rechtse leider Samir Geagea. Deze alliantie heeft een kleine meerderheid in het parlement

Libanon is al maanden in de greep van een diepe politieke crisis. Hezbollah eist een aandeel in de regering voor zichzelf en zijn bondgenoten op dat het de facto vetomacht zou geven. Met deze eis blokkeert het de verkiezing van een nieuwe president. Beide partijen zijn het eens wie president kan worden – legerleider Suleiman – maar niet over de samenstelling van het begeleidende kabinet. Het presidentschap is als gevolg van deze machtsstrijd sinds november vacant.

Leger en politie waren gisteren massaal aanwezig in Beiroet, maar slaagde er niet in botsingen in dediverse wijken te verhinderen. Bronnen van regeringszijde beschuldigden Hezbollah er gisteren van de regering en de staat te willen destabiliseren en met geweld de macht te willen grijpen. De sunnitische mufti (hoogste rechtsgeleerde) van Libanon beschuldigde Hezbollah ervan „met behulp van externe steun” Libanon te willen domineren. Hij doelde kennelijk op Syrië en het shi’itische Iran, dat eveneens Hezbollah steunt. (AFP, AP)