Schotland probleem voor Brown

De Britse premier Gordon Brown, die toch al te kampen had met veel tegenspoed, heeft er sinds deze week een nieuwe kopzorg bij: een mogelijk referendum over onafhankelijkheid in zijn eigen Schotland.

Nauwelijks bekomen van een zware verkiezingsnederlaag bij de lokale verkiezingen van vorige week, werd Brown afgelopen zondag opgeschrikt door het bericht dat Wendy Alexander, leider van de Schotse Labourpartij, zich had uitgesproken voor een referendum over onafhankelijkheid. Wat haar betreft zou dat zo snel mogelijk moeten worden gehouden. Niet om onafhankelijkheid te verkrijgen maar om de Schotse Nationale Partij (SNP) de wind uit de zeilen te nemen. De SNP leidt sinds vorig jaar een regionale minderheidsregering. Een referendum over onafhankelijkheid is al jaren haar politieke stokpaardje.

Het standpunt van Alexander kwam als een verrassing omdat Labour tot dusverre zowel tegen onafhankelijkheid als een referendum daarover was geweest. De Conservatieve leider David Cameron, wiens partij tegen een referendum is, eiste gisteren bij het vragenuurtje opheldering van Brown. Tot veler verbazing ontkende de premier dat Alexander voor een referendum had gepleit. Cameron stelde dat de premier de Britten als „dwazen” behandelt.