Salade met kwartel

Voor 2 personen:2 kwartels45 gram boteroliezout, peper2 appels (jonagold)2 theelepels tijm2 tot 3 eetlepels calvados of appelsap1/2 eetlepel honing50 gram walnoten1 eetlepel cider- of wijnazijn100 gram fijne slamelange (frisee, veldsla)

Het is goed toeven in Antwerpen. De stad biedt nu culinaire themawandelingen van anderhalf tot twee uur in de exotische buurt Noord. Ze worden gevolgd door een kookdemonstratie en proeverij. De thema’s dragen namen als Verborgen Vlaams, Boeiend Berbers, Kleurig Afrikaans, Luchtig Libanees, Mysterieus Egypte, Verrassend Assyrisch, Kruidige Thai, Russische lente of Vrolijk Surinaams. Zie www.foodforfoodies.be.

Een wandeling begint met het geven van uitleg over de keuken en de eetgewoonten van het desbetreffende land, waarna de tocht loopt langs winkels, een theehuis, kortom alles wat culinair interessant is, om te eindigen in een kookatelier. Het uitje kost vanaf 35 euro per persoon.

In deze internationale geest geef ik vandaag het recept van een Franse salade. Dep de kwartels met keukenpapier droog. Verhit 25 gram boter en 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de kwartels rondom bruin. Bestrooi ze met zout en peper, leg ze op hun rug en braad ze op een laag vuur met een deksel schuin op de pan in 15 tot 20 minuten gaar. Neem de kwartels uit de pan. Schil de appels, laat ze heel en draai er balletjes uit met een meloenbolletjesboor. Verhit een klontje boter in een kleine koekenpan en bak de balletjes op laag vuur met 1 theelepel tijm tot ze zacht zijn. Doe ze in een kom en schep er honing door. Blus de boter met calvados en gebruik dit als basis voor de dressing. Klop er drie eetlepels olie, de azijn, tijm en zout en peper door. Hak de walnoten. Snijd de boutjes en de borstfilets van de kwartels los. Snijd de filets schuin in plakken. Klop de dressing door de sla en verdeel die over twee borden. Leg er het vlees op en garneer de salade met appelballetjes en walnoten.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Snelle sauzen bij asperges

    • Annelène van Eijndhoven